Ga naar hoofdinhoud

Om mensen met alvleesklierkanker en hun naasten goed te informeren, zijn er nu vier nieuwe video’s. Hierin vind je belangrijke informatie over de Whipple operatie, het gebruik van alvleesklierenzymen en twee vormen van chemotherapie.

Deze video’s zijn vrij beschikbaar. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met de patiëntenorganisaties Living With Hope en SPKS, Deltaplan Alvleesklierkanker, V&VN, IKNL en Kanker.nl, onder leiding van Patientenbegrijpen. De video’s bevatten animaties en ondertiteling in het Nederlands, Engels, Turks en Klassiek Arabisch.

Video operatie bij kanker aan de alvleesklier – Whipple operatie

Als er sprake is van kanker in de alvleesklier is soms een behandeling met een operatie mogelijk. Deze video geeft uitleg over de zogenaamde Whipple operatie. Dat is een operatie waarbij de chirurg het eerste gedeelte van de alvleesklier verwijdert. Bekijk hieronder de video.

Meer informatie over de Whipple operatie vind je op deze website via alvleesklier resectie (Whipple operatie).

Video gebruik alvleesklierenzymen

Bij problemen met de alvleesklier, maag of slokdarm kan je lichaam moeite hebben met de vertering van eten. Het ‘uitpakken en opnemen’ van voeding kun je soms helpen door gebruik van medicijnen. Dit zijn alvleesklierenzymen. Bekijk hieronder de video over de werking én het gebruik van alvleesklierenzymen.

Meer informatie over alvleesklierenzymen, het gebruik en mogelijke bijwerkingen vind je op deze website via alvleesklierenzymen.

Video chemotherapie voor of na een operatie bij alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker kan soms niet direct operatief worden verwijderd. Er moet dan eerst een behandeling met chemotherapie plaatsvinden. Soms is daarna alsnog een operatie mogelijk. In deze video krijg je uitleg over de behandeling met chemotherapie voor en na een operatie bij alvleesklierkanker.

Meer informatie vind je op de webpagina over chemotherapie.

Video chemotherapie bij uitgezaaide alvleesklierkanker

Bij het vaststellen van de diagnose alvleesklierkanker kan er sprake zijn van uitzaaiingen. Het behandeladvies is dan het volgen van chemotherapie. Zo’n behandeling is vooral gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering of het voorkomen van klachten zoals pijn. Bekijk hieronder de video met uitleg over deze behandeling met chemotherapie.

Meer informatie vind je op de webpagina over chemotherapie.

Back To Top