Op zaterdag 29 juni 2024 was het weer zover: een regionale bijeenkomst waar mensen met alvleesklierkanker en hun naasten elkaar konden ontmoeten. Op die zaterdagmiddag in Groningen kwamen ongeveer 75 mensen bijeen om te luisteren naar elkaar en naar vijf deskundige sprekers. Een mooie samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Groningen (de gastvrouw) en Living With Hope.
Diëtiek
Diëtist Anne van der Braak van het MCL-ziekenhuis sprak over het belang van voeding bij pancreaskanker. Ze benadrukte het belang van voldoende eiwitten in de voeding en waar deze te vinden zijn. Onderwerpen zoals dieetvoeding en drink- en sondevoeding kwamen aan bod. Dit riep veel vragen op in de zaal. Tot slot besprak ze de functies en gevolgen van enzymtabletten.
Oncoloog
Hierna nam oncoloog dr. J.J. Jansen van Treant Zorggroep het woord. Zij gaf een inleiding over de anatomie en fysiologie van de pancreas en legde verschillende symptomen van pancreaskanker uit. Ook behandelingen kwamen aan bod, met hun voor- en nadelen. De bekende chemotherapie FOLFIRINOX en de bijwerkingen ervan werden ten slotte nog besproken.
Chirurg
Als derde spreker sprak Joost Klaase, HPB-chirurg bij het UMCG. Hij gaf een korte toelichting op de Whipple-operatie en wanneer patiënten hiervoor in aanmerking komen. Een interessant onderwerp dat hij aansneed was ‘prehabilitatie’, een aanpak die veel aandacht geeft aan het goed voorbereiden van de patiënt op de operatie. Immers: hoe beter de conditie hoe groter de kans op succes.
Pauze
Vóór de pauze zorgde het Nova Zembla koor voor een prachtig optreden.
Tijdens de pauze konden de bezoekers stands bezoeken van het Behouden Huys, Maggie’s en het Nova Zembla koor. Daarnaast was er kunst te bewonderen. Dit alles zorgde voor een vertrouwde en informele sfeer.
Mindfulness
Een van de keuzesessies was mindfulness, gegeven door Barbara Schildkamp, GZ-psycholoog bij het Behouden Huys. De sessie begon met een rustgevende oefening om het onderwerp direct praktisch te beleven. Daarna gaf ze een duidelijke uitleg over mindfulness en hoe je dit eenvoudig in het dagelijks leven kunt toepassen.
Palliatieve zorg
Keuzesessie 2 ging over palliatieve zorg, zorg waar de kwaliteit van leven centraal staat. Wat vind je zelf belangrijk in het leven en wat heb jij nodig? Ook al is het lange termijn vooruitzicht misschien niet zeker, verschillende zorgverleners zoals artsen, psychologen, verpleegkundigen en vrijwilligers kunnen toch veel voor je doen. Dus ‘ongeneeslijk’ wil niet zeggen ‘uitbehandeld’.
Panel
Ten slotte was er een panel: mensen konden hun vragen stellen aan de sprekers. Dit werd op een mooie manier benut, met veel interactie en uitwisseling van ervaringen.