Ga naar hoofdinhoud

Driekwart van de kankerpatiënten ervaart nadelige financiële gevolgen van zijn of haar ziekte. Een op de vijf heeft minder inkomsten, een kwart heeft extra uitgaven en een derde heeft het allebei. Dat heeft vaak een negatieve invloed op het dagelijks leven. Van de kankerpatiënten die behoefte hebben aan financiële hulp of ondersteuning krijgt slechts een derde dit daadwerkelijk.

Dit blijkt uit de peiling van NFK en kankerpatiëntenorganisaties, waaronder Living With Hope. Aan dit onderzoek deden 4.675 mensen mee die kanker hebben of hebben gehad.

Daling inkomen en extra uitgaven

In de peiling gaf de helft van de mensen aan dat ze door kanker hun inkomen zagen dalen. Deze daling is voor vijf op de tien groot tot zeer groot en bij zes op de tien blijvend. Voor de helft begon de inkomensdaling binnen een jaar na diagnose. Ondernemers rapporteren veel vaker binnen een jaar een inkomensdaling dan werknemers.

Van de kankerpatiënten heeft drie op de vijf extra uitgaven. Dan gaat het onder meer om reiskosten, het eigen risico van de zorgverzekering of een hogere premie voor de levensverzekering van de hypotheek. Maar ook het aanschaffen van nieuwe kleding als gevolg van lichamelijke veranderingen wordt genoemd. Uit de peiling blijkt dat extra uitgaven voor ruim een derde blijvend zijn. Na diagnose stijgt het aantal mensen dat aangeeft meer moeite te hebben met rondkomen.

Financiële gevolgen beïnvloeden dagelijks leven

De financiële gevolgen hebben invloed op het dagelijks leven van mensen. Zo geeft ruim de helft aan dat het een negatieve invloed heeft op het psychisch welzijn. Daarnaast ervaart een deel gevolgen op het gebied van sport, hobby en vrije tijd, werk, lichamelijk welzijn en mobiliteit. Van de mensen die financiële gevolgen ervaren, vindt een derde het niet makkelijk om hierover te praten. Een kwart vindt dat zijn of haar financiële situatie niemand wat aan gaat. Eén op de zeven mensen schaamt zich er zelfs voor. Voor die mensen hebben de financiële gevolgen vaker een negatieve impact op hun dagelijks leven, zo blijkt uit de peiling.

Om inkomensverlies en extra kosten op te vangen bezuinigen kankerpatiënten vooral op luxe en dagelijkse zaken, sparen ze niet of minder, teren in op hun spaargeld of verkopen bezittingen. Ruim een kwart zegt behoefte te hebben aan financiële hulp of ondersteuning. Van hen heeft slechts een derde hulp gehad.

“Ik had graag geweten waar ik eventueel had kunnen aankloppen i.v.m. mijn geldzorgen. Eén loket of zo, dat me had kunnen adviseren. Ik voelde me er heel alleen in”, aldus een respondent.

Financiële hulp

Mensen met geldzorgen vinden meer informatie en hulp op websites zoals Kanker.nl en Nibud. Ook vrijwilligers bij Living With Hope via de lotgenoten hulplijnen en lotgenoten in de besloten Facebookgroep, en/of een maatschappelijk werker kunnen je helpen.

Back To Top