Skip to content

Op 23 maart 2024 was het weer zover: een volgende regionale bijeenkomst waar mensen met alvleesklierkanker en hun dierbaren elkaar kunnen ontmoeten. Op die zaterdagmiddag in Nijmegen kwamen ongeveer 90 personen bijeen om te luisteren naar elkaar en naar drie deskundige sprekers van het Radboudumc.

Enzymen

Zo sprak diëtist Rianne Vehof over het belang van enzymen. Je kent ze wel: de bekende CREON-tabletten die je tijdens de maaltijd in moet nemen. Maar hoeveel dan? Bij alle soorten voedsel? En hoe erg is het als je het een keer vergeet? In de zaal zaten veel lotgenoten die hun eigen ervaringen inbrachten.

Chemotherapie en mogelijke bijwerkingen

Daarna sprak oncoloog Elske Gootjes over veelvoorkomende soorten chemotherapie en hun bijwerkingen. Zoals bekend lopen die uiteen van misselijkheid, moeheid, diarree, tintelingen tot moeilijk concentreren. In haar bijdrage heeft ze die bijwerkingen niet willen bagatelliseren. Maar ze gaf ook duidelijk aan dat er veel oplossingen zijn die de ‘ellende’ wat verminderen. Schroom niet om je arts daarnaar te vragen. Onnodig lijden hoeft niet!

Operatie en conditie

Als laatste spreker gaf chirurg Martijn Stommel nog eens aan dat helaas niet iedereen in aanmerking komt voor een operatie, met name niet als er uitzaaiingen zijn. Maar sta je wel op de lijst, doe dan alles om je conditie te verbeteren: goede voeding met veel proteïne en veel beweging/sport.

Vragen en ervaringen

Ten slotte konden de mensen in de zaal nog vele vragen stellen aan de sprekers, die bij elkaar zaten in een panel.
In de pauzes en na afloop ontstonden geanimeerde gesprekken tussen patiënten onderling. Je kan immers het beste je eigen ervaringen uitwisselen met anderen die hetzelfde meemaakten. Daar komt het mooie woord ‘ervaringsdeskundige’ vandaan!

Veel dank aan het Radboudumc en in het bijzonder aan medeorganisator verpleegkundig consulent Jacques Peters.

Back To Top