Skip to content

Na een operatie aan de staart van de alvleesklier is het gebruikelijk om een drain te plaatsen om complicaties door fistels te voorkomen. In de PANDORINA-studie laten onderzoekers van de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG) zien dat deze drain veilig achterwege kan blijven.

Ongeveer 1 op de 4 patiënten krijgt na een operatie aan de staart van de alvleesklier te maken met een fistel (postoperatieve pancreasfistels of POPF). Dit betekent dat het uiteinde van de alvleesklier is gaan lekken, waardoor het sap van de alvleesklier in de buikholte lekt. Het kan leiden tot ernstige complicaties zoals bloedingen en ontstekingen. Door na de operatie een drain te plaatsen die het sap preventief afvoert, wordt de kans op schade in de buik verkleind, zo is het idee.

De PANDORINA-studie

Onder chirurgen ontstond echter het vermoeden dat deze drain misschien wel meer kwaad deed dan goed; zo zou de drain juist ontstekingen kunnen veroorzaken en de alvleesklier of omliggende weefsels kunnen beschadigen. Onderzoekers van de DPCG hebben de PANDORINA-studie opgezet om te achterhalen of het veilig is om de drain weg te laten.

Om deze vraag te beantwoorden, zijn er in totaal 282 patiënten onderzocht in 12 Nederlandse en Italiaanse ziekenhuizen. Bij 144 van deze patiënten werd na de operatie een drain geplaatst en bij 138 patiënten werd de drain niet geplaatst na de operatie. Vervolgens werd bijgehouden hoeveel complicaties er voorkwamen in beide groepen.

Minder complicaties bij afwezigheid van een drain

In de patiëntengroep die geen drain had gekregen, bleken uiteindelijk minder algemene complicaties op te treden. Ook ontstonden er in de groep zonder drain zelfs minder vaak fistels: 16 procent van de patiënten kreeg hiermee te maken, vergeleken met 27 procent in de groep met drain.

De conclusie van de studie is duidelijk: de drain kan veilig worden weggelaten. De onderzoekers verwachten dat pancreasstaartoperaties zonder drain uiteindelijk de nieuwe internationale standaard zullen worden.

Meer informatie

De originele Engelstalige samenvatting van het onderzoek is hier te lezen.

Resultaten van onderzoeken en trials verschijnen meestal in de Engelse taal. Om deze informatie toegankelijk te maken schrijven we sinds kort samenvattingen van de resultaten van onderzoeken naar (de behandeling van) alvleesklierkanker. Op de webpagina resultaten onderzoeken vind je de eerste samenvattingen.

 

Back To Top