Ga naar hoofdinhoud

Op 21 november 2019 is de officiële start van de landelijke samenwerking: Deltaplan Alvleesklierkanker. Het Deltaplan wil een versnelling aanbrengen in de aanpak van alvleesklierkanker door baanbrekend klinisch wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken. Daarnaast is de samenwerking bedoeld om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken en te werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten.

Het Deltaplan Alvleesklierkanker is een initiatief van de 15 expertisecentra voor alvleesklierkanker in Nederland verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group, de Maag Lever Darm Stichting en het patiëntenplatform Living With Hope.

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Per jaar overlijden er ruim 2.800 Nederlanders aan deze ziekte. Ongeveer evenveel patiënten krijgen jaarlijks de diagnose. Dat zijn 8 Nederlanders per dag. De diagnose is zo goed als een doodvonnis vanwege de schrikbarend slechte prognose; na 5 jaar is slechts 9% van de patiënten nog in leven. Als de ziekte behandeld kan worden heeft het vaak een enorme impact op de kwaliteit van leven. In de afgelopen 30 jaar is op bijna alle vormen van kanker flinke vooruitgang geboekt in overleving. Helaas niet bij alvleesklierkanker. Wij kunnen en willen niet meer afwachten. Daarom dit initiatief tot het Deltaplan Alvleesklierkanker.

Het Deltaplan Alvleesklierkanker staat voor:

  1. Beste behandeling
    Als patiënt en arts wil je ervan verzekerd zijn dat je de beste behandelmethode krijgt en geeft. Het Deltaplan Alvleesklierkanker maakt dat mogelijk. Het landelijke netwerk zorgt ervoor dat een arts snel kan schakelen met experts en collega’s op deelgebieden. Zodat een patiënt, indien nodig, snel in het meest geschikte ziekenhuis verder kan worden behandeld. Zo krijgt de patiënt sneller toegang tot de beste (of best passende) behandelmethode.
  2. Betere kwaliteit van leven
    Bij alvleesklierkanker is een zorgvuldige afweging tussen kwaliteit van leven en lengte van leven voor patiënt en naasten misschien wel het meest cruciale besluit. Er zijn betere wetenschappelijke inzichten nodig om deze afwegingen goed te kunnen maken. Inzichten die zowel de patiënt als zijn/haar naasten en de behandelend arts verder helpen. En er zijn hulpmiddelen nodig om deze kennis in de spreek- en huiskamers te krijgen.
  3. Baanbrekend klinisch wetenschappelijk onderzoek
    De vooruitzichten bij alvleesklierkanker zijn slecht. Het is dus van belang snel en op landelijke schaal alles op alles zetten om baanbrekend onderzoek naar betere behandeling mogelijk te maken. Met het Deltaplan Alvleesklierkanker kunnen kansrijke en hoopvolle onderzoeken versneld worden uitgevoerd en geïmplementeerd in de dagelijkse zorgpraktijk. Zo zorgt het voor snellere opsporing van de ziekte, een betere behandeling en genezing. De Deltaplan aanpak maakt Nederland in internationaal opzicht uniek en daarmee een gidsland voor studies en snelle implementatie van de nieuwste (internationale) inzichten, behandelmethoden en aanpak.

Meer weten? Ga naar Deltaplan Alvleesklierkanker.

Back To Top