Ga naar hoofdinhoud

Wanneer de tumor zich in het uiteinde (de staart) van de alvleesklier bevindt, zal jouw arts een alvleesklierstaart resectie uitvoeren. Dit kan soms via een kijkoperatie gebeuren (laparoscopisch). Vaak moet ook de milt worden verwijderd. Reden daarvoor is dat de bloedvaten van de milt vlak langs of door de alvleesklierstaart heen lopen en er belangrijke lymfeklieren in de buurt van de milt moeten worden verwijderd (zie lymfeklierdissectie). Als de milt wordt verwijderd, krijg je een aantal extra vaccinaties en zul je voor een langere tijd antibiotica moeten gebruiken om infecties te voorkomen.

Jouw behandelend arts zal je adviseren om een dergelijke operatie te laten verrichten in een ziekenhuis dat is gespecialiseerd in alvleesklieroperaties. De alvleesklierstaart resectie is namelijk een complexe operatie waarvoor veel kennis en vaardigheden nodig zijn.

Bijwerkingen

Het is een operatie met bijwerkingen. Er is een risico op bloeding, infectie en lekkage van de alvleesklierafvoerbuis. Er kunnen veranderingen in de voedselvertering ontstaan door een tekort aan alvleesklierenzymen. Ook kan suikerziekte (diabetes mellitus) ontstaan.

Back To Top