Ga naar hoofdinhoud

Soms kan het nodig zijn, dat de hele alvleesklier moet worden verwijderd. Bij een totale alvleesklier resectie verwijdert de chirurg:

  • De gehele alvleesklier.
  • Het laatste deel van de maag.
  • De twaalfvingerige darm.
  • De galblaas.
  • Een groot deel van de grote galbuis.

Tegenwoordig kan de maag bij de totale alvleesklierresectie meestal worden gespaard. De maagsluitspier wordt dan rechtstreeks op de dunne darm aangesloten. Het voordeel van de maagsparende operatie is dat de voedselvertering na de operatie beter is en de patiënt minder last heeft van diarree. Na de operatie leegt de maag soms enige tijd minder goed (vertraagde maaglediging), waardoor het eten een stuk moeizamer gaat en je misselijk kunt zijn. Jo

uw behandelend arts zal je adviseren om een dergelijke operatie te laten verrichten in een ziekenhuis dat is gespecialiseerd in alvleesklieroperaties. De totale alvleesklier resectie is namelijk een complexe operatie waarvoor veel kennis en vaardigheden nodig zijn. Als de chirurg tijdens de operatie tot de conclusie komt dat de ingreep toch niet mogelijk is, kan er een palliatieve operatie worden verricht.

Soms moet ook de milt worden verwijderd. Reden daarvoor is dat de bloedvaten van de milt vlak langs of door de alvleesklierstaart heen lopen en er belangrijke lymfeklieren in de buurt van de milt moeten worden verwijderd (zie lymfeklierdissectie). Als de milt wordt verwijderd, krijg je een aantal extra vaccinaties en zul je voor een langere tijd antibiotica moeten gebruiken om infecties te voorkomen.

Na de operatie

Na de operatie kan opname op de intensive care nodig zijn. Zodra jouw conditie stabiel is, ga je naar een gewone verpleegafdeling. Vanwege onder meer de uitgebreidheid van de operatie kunnen er complicaties optreden. Jouw arts zal dit vóór de operatie uitgebreid met je bespreken. Na de operatie kan het zijn dat de vertering van voedsel minder goed verloopt, doordat de enzymen die de alvleesklier maakt niet meer voldoende worden aangemaakt. Dit kan na de operatie (tijdelijk) klachten geven als een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Jouw arts zal dan alvleesklierenzymen in de vorm van medicijnen voorschrijven.

Bijwerkingen

Het is een operatie met bijwerkingen. Er is een risico op bloeding, infectie en lekkage van de alvleesklierafvoerbuis. Er kunnen veranderingen in de voedselvertering ontstaan door een tekort aan alvleesklierenzymen. Ook kan suikerziekte (diabetes mellitus) ontstaan.

Back To Top