Skip to content

Bij meer dan de helft van de mensen met alvleesklierkanker is de ziekte op het moment van de diagnose al uitgezaaid en is genezing niet meer mogelijk. Speciaal voor deze groep is de keuzehulp alvleesklierkanker ontwikkeld. De keuzehulp helpt bij de vele beslissingen en geeft controle tijdens het proces.

Wat kan ik met de keuzehulp?

Met de keuzehulp kun je thuis alle voor- en nadelen van een behandeling rustig doornemen. De keuze om niet te laten behandelen is hierbij ook een optie.
Keuzes rondom de behandeling zijn uiterst persoonlijk. Ze verschillen van persoon tot persoon. De uitkomsten van de keuzehulp vormen het startpunt voor het gesprek met de arts om samen tot de best passende aanpak te komen.

Op dit moment wordt de keuzehulp geïntroduceerd bij tien DPCG-centra (Dutch Pancreatic Cancer Group). Je kunt de keuzehulp gebruiken, als je daarvoor een inlogcode ontvangt van jouw zorgverlener in een van deze deelnemende ziekenhuizen.

Hoe werkt de keuzehulp?

  • Na het gesprek met de arts krijg je een formulier mee met de behandelopties die voor jou van toepassing zijn. Thuis log je in naar de keuzehulp.
  • De keuzehulp vertelt eerst wat je moet weten over de behandeling van uitgezaaide alvleesklierkanker, met duidelijke tekeningen erbij.
  • Daarna volgen vragen over je huidige conditie en je levenspatroon. Hierbij geef je aan wat voor jou het meest belangrijk is. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil zo prettig mogelijk leven ook al kan het korter zijn’ en ‘Ik wil zo lang mogelijk leven ook al kan het zwaarder zijn’.
  • Vervolgens vul je bij de beschikbare behandelopties in welke opties voor jou gelden, aan de hand van de informatie die je van de arts kreeg.
  • Daarna kun je aangeven hoe je tegen bepaalde bijwerkingen aankijkt.
  • Uiteindelijk wordt het geheel overzichtelijk samengevat. Die samenvatting kun je meenemen naar het gesprek met de specialist over de te kiezen behandeling.
  • De keuzehulp is op verschillende plekken voorzien van ondersteunende video’s om het keuzeproces verder te verhelderen.

Tijdens de uitzending Koffietijd eind 2022 vertelden een zorgverlener en een patiënt hoe deze keuzehulp alvleesklierkanker werkt.

Back To Top