Ga naar hoofdinhoud

Wanneer de specialist de alvleesklier wil nakijken, begint aanvullend onderzoek meestal met een echografie. Bij een echografie worden de alvleesklier en galwegen in beeld gebracht en kan de arts een eventuele tumor vaststellen. Echografie is een onderzoeksmethode die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. De methode is vooral bekend bij de controle van zwangere vrouwen.

Hoe werkt het?

Het geluid dat voor de klassieke echografie wordt gebruikt heeft een zeer hoge frequentie, dat het voor mensen onhoorbaar is. Dit wordt ‘ultrasoon’ geluid genoemd. Dit ultrageluid wordt in het lichaam gebracht door middel van een ‘transducer’ of ‘probes’ (in de praktijk wordt vaak het Engelse woord transducer gebruikt). De transducer wordt bedekt tegen de huid gehouden. Daarbij is een laag gel nodig tussen huid en de transducer, omdat de geluidsgolven niet door een luchtspleet, hoe dun deze ook is, heen kunnen komen.

Echografie geeft een goed beeld van organen die uit zacht weefsel bestaan, mits deze geen lucht bevatten. De zogenaamde weke delen van het lichaam, bijvoorbeeld spieren en zacht weefsel. Alle delen van het lichaam ‘achter’ de luchtbel of achter de long zullen dan onzichtbaar blijven. Sterke echo’s treden op bij overgangen tussen weefsel en vocht of bloed, tussen zacht weefsel en bindweefsel en tussen zacht weefsel en bot. Ook voor bot geldt dat er bijna geen penetratie van ultrageluid optreedt vanwege de sterke reflectie tegen de bovenkant. De echoapparatuur maakt 25 of meer complete tweedimensionale ‘doorsnede’ beelden van het inwendige van het lichaam, dit zijn dus ‘live’ beelden waarbij de onderzoeker op een interactieve manier op zoek kan gaan naar de relevante plaatsen waar mogelijk een tumor te zien is.

Voorbereiding

Voorafgaand aan het onderzoek dien je te worden geïnformeerd over het onderzoek. Je moet minstens 4 uur vooraf nuchter zijn. Na voedselopname ontstaat er namelijk een samentrekking van de galblaas, waardoor de beoordeling van galstenen of ontstekingen van de galblaas wordt bemoeilijkt. Bovendien zijn er door het voedsel veel meer storende darmgassen, wat de visualisatie van de verschillende organen sterk beperkt.

Na de echografie

De echografie is niet ingrijpend. Na een echografie kun je gewoon naar huis. Er zijn geen lange termijn bijwerkingen bekend. Als er op de echografie een afwijking wordt vastgesteld, kan er wel in sommige gevallen een ‘biopsie’ volgen. Een biopt is het wegnemen van een stukje weefsel voor nader onderzoek.

Back To Top