Skip to content

Alvleesklierkanker is een aandoening aan het spijsverteringskanaal. Goede voeding is voor iedereen belangrijk, maar zeker als je alvleesklierkanker hebt, is het zaak extra alert te zijn op wat je eet en drinkt. Wanneer je goed en gezond eet, kun je de behandeling doorgaans beter aan en heb je minder kans op complicaties. Om jouw gewicht en conditie op peil te houden, gaat het erom voldoende energie (calorieën), eiwitten, vocht en voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Meer informatie over:

Er zijn mensen met kanker die als aanvulling op de behandeling van het ziekenhuis speciale voeding, een dieet, extra vitamines en mineralen of voedingssupplementen willen gebruiken. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet aannemelijk gemaakt dat een bepaald eetpatroon of dieet een eenmaal ontstaan kankerproces gunstig kan beïnvloeden. Maar als het je aanspreekt, kan het mogelijk wel een steun voor je betekenen. Omdat je misschien zelf iets wilt doen, omdat je ervaart zo invloed op jouw situatie te kunnen uitoefenen of omdat het past bij jouw kijk op het leven.

Meestal is het mogelijk om ook met een alternatief dieet jouw gewicht en conditie op peil te houden. Het kan echter voorkomen dat je door jouw ziekte en/of behandeling moeite hebt met eten. Het kan ook gebeuren dat je door jouw ziekte voor korte of langere tijd niet normaal mag of kunt eten. Kortom, jouw voeding moet worden aangepast aan jouw medische en persoonlijke situatie.

Voedingssupplementen zijn soms een nuttige aanvulling, maar ze kunnen ook schadelijk zijn als je te veel van bepaalde stoffen binnenkrijgt. Overleg daarom altijd met jouw arts of diëtist als je erover denkt om een speciaal dieet of voedingssupplementen te gebruiken.

Back To Top