skip to Main Content

Alvleesklierenzymen worden gebruikt als de alvleesklier zelf niet of onvoldoende werkt of is verwijderd na kanker. Alvleesklierenzymen werken op moleculair niveau als een soort hele kleine ‘schaartjes’ die de lange ketens in stukjes knippen. Lipasen breken het vet af, proteases breken de eiwitten af en amylases en cellulases doen dit met de koolhydraten in jouw voedsel. De alvleesklier scheidt de enzymen af in de darmen. Deze enzymen vergemakkelijken de vertering van voedingsbestanddelen.

Als onvoldoende alvleesklierenzymen in de darmen terechtkomen, ontstaan problemen met de voedselvertering. De ontlasting is bijvoorbeeld vettig, omdat veel vet in de darmen achterblijft. Ook andere noodzakelijke voedingsstoffen worden onvoldoende opgenomen, waardoor ondervoeding kan ontstaan.

Patiënten waarbij de alvleesklier deels of geheel is verwijderd, dienen extra alvleesklierenzymen te krijgen. De alvleesklier heeft een grote reservecapaciteit zodat een groot deel kan worden verwijderd, voordat er een tekort aan enzymen ontstaat. Dus alleen een stuk van de kop verwijderen, geeft niet direct een tekort aan alvleesklierenzymen.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kunnen de enzymen ook bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn irritatie van mond, slokdarm en anus.

In sommige gevallen:

  • Irritatie van de mond. Dit komt vooral voor als je de losse korrels inneemt. Je kunt deze klachten voorkomen door de korrels snel door te slikken en goed na te spoelen met water of lauwe thee.
  • Irritatie van de anus. Als je hier last van krijgt, kun je proberen de irritatie te verminderen door de huid van de anus in te smeren met vaseline.
  • Irritatie van de slokdarm. Je kunt dit voorkomen door het middel goed na te spoelen met een heel glas water of lauwe thee.
  • Krijg je last van buikpijn neem dan contact op met je arts.

Zeer zelden:

  • Misselijkheid, braken, diarree en verstopping. Neem bij dergelijke klachten contact op met je arts.
  • Benauwdheid, hoesten en niezen als je het poeder per ongeluk inademt.
  • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen. Je merkt dit aan huiduitslag, jeuk en zelden benauwdheid. Sommige alvleesklierproducten worden gemaakt van de alvleesklier van varkens, andere van die van runderen. Ben je allergisch voor een van deze dieren, dan kun je dit middel niet gebruiken. Blijk je overgevoelig te zijn, meld dat dan aan jouw apotheek. Het apotheekteam kan er op letten dat je dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Bij kinderen: beschadiging van de dikke darm. Deze bijwerking is zeer zelden opgetreden na jarenlang gebruik van grote hoeveelheden lipasen. Kinderen mogen daarom alleen alvleesklierenzymen gebruiken met een lage hoeveelheid lipasen, zoals Pancrease en Panzytrat LD.
Back To Top