Skip to content

Alvleesklierenzymen zorgen voor een goede vertering van voedsel. Alvleesklierenzymen werken op moleculair niveau als een soort hele kleine ‘schaartjes’ die de lange ketens voedingsstoffen in stukjes knippen. Zo zorgen ze voor de vertering van voedingsbestanddelen. De alvleesklier maakt drie soorten enzymen: lipasen breken het vet af, proteases breken de eiwitten af en amylases en cellulases doen dit met de koolhydraten in het voedsel. De alvleesklier scheidt de enzymen af in de darmen. De alvleesklier heeft een grote reservecapaciteit zodat een groot deel kan worden verwijderd, voordat er een tekort aan enzymen ontstaat.

Als onvoldoende alvleesklierenzymen in de darmen terechtkomen, ontstaan problemen met de voedselvertering. De ontlasting is bijvoorbeeld vettig, omdat veel vet in de darmen achterblijft. Ook andere noodzakelijke voedingsstoffen worden onvoldoende opgenomen, waardoor ondervoeding kan ontstaan. Mensen bij wie de alvleesklier voor een groot deel of geheel is verwijderd, dienen daarom extra alvleesklierenzymen te krijgen.

Deze krijg je voorgeschreven in het ziekenhuis in de vorm van capsules. Je slikt ze bij ieder maaltijd en bij tussendoortjes met vet of eiwit. Hoeveel capsules je per maaltijd moet slikken verschilt. Dat hangt af van hoeveel vet en eiwit er in de maaltijd zit. Het hangt ook af van hoeveel alvleesklierenzymen je lichaam zelf nog maakt. De diëtist kan je vertellen hoeveel je nodig hebt.

Het is belangrijk om de enzymen op de goede manier te gebruiken, zodat ze zo goed mogelijk hun werk kunnen doen.

  • Neem enzymen in bij alle maaltijden, dranken en tussendoortjes waar vetten en/of eiwitten in zitten.
  • Slik de capsules tijdens het eten. Neem enkele happen of slokken van het eten of drinken en neem dan een capsule in.
  • Als je meerdere capsules per maaltijd gebruikt, neem de capsules dan niet allemaal tegelijk. Verdeel de capsules en neem ze aan het begin, halverwege en aan het einde van de maaltijd in.
  • Voor vettere en/of eiwitrijkere maaltijden zijn meer enzymen nodig.

Voor meer informatie kun je de brochure ‘Gebruiksaanwijzing alvleesklierenzymen’ lezen en onderstaande video bekijken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kunnen de enzymen ook bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn irritatie van mond, slokdarm en anus.

  • Irritatie van de mond. Dit komt vooral voor als je losse korrels inneemt. Je kunt deze klachten voorkomen door de korrels snel door te slikken en goed na te spoelen met water of lauwe thee.
  • Irritatie van de anus. Als je hier last van krijgt, kun je proberen de irritatie te verminderen door de huid van de anus in te smeren met vaseline.
  • Irritatie van de slokdarm. Je kunt dit voorkomen door het middel goed na te spoelen met een heel glas water of lauwe thee.
  • Krijg je last van buikpijn of heb je andere klachten waarvan je vermoedt dat ze met de enzymen te maken hebben, neem dan contact op met je arts.
Back To Top