Skip to content

Onder medische of klinische voeding wordt sondevoeding en/of parenterale voeding verstaan. Sondevoeding is een complete vloeibare voeding, die via een slangetje (sonde) in de maag of in de darmen komt. Sondevoeding wordt gegeven als iemand om een of andere reden niet of niet voldoende op normale wijze kan of mag eten. Bijvoorbeeld als de slokdarm zo nauw is dat er geen normale voeding meer kan passeren of als de energiebehoefte zo hoog is dat het niet lukt om met normaal eten en drinken voldoende energie binnen te krijgen. Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen.

Parenterale voeding is een vloeibare voeding die via een holle naald in een infuus in het bloed komt. Alle stoffen die er in zitten zijn als het ware voorverteerd. Zij kunnen direct door het lichaam worden opgenomen. De maag en de darmen worden niet gebruikt. Parenterale voeding wordt gegeven als het spijsverteringskanaal niet meer functioneert of volledig rust moet hebben. De voeding bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn, ook vitamines en mineralen.

Wat is drinkvoeding eigenlijk?

Drinkvoeding is een vloeibare voeding die naast de normale voeding kan worden gebruikt. Deze dranken bevatten in een kleine portie een grote hoeveelheid noodzakelijke voedingsstoffen, dus ook vitamines en mineralen. Het kan gebruikt worden als je niet kan of mag eten of wanneer gewoon eten erg moeilijk is. Zes à zeven pakjes per dag leveren net zoveel voedingsstoffen als een normale dagvoeding. Als er nog wel bij gegeten wordt, kan minder drinkvoeding worden gebruikt.

EPA

Uit verschillende studies is gebleken dat het geven van een voeding verrijkt met visolie het gewichtsverlies zou kunnen tegengaan. Het vetzuur EPA is hierbij het effectieve bestanddeel. Om met normale voeding 2 gram EPA binnen te krijgen moet dagelijks 200-1.000 gram vis worden gegeten en dat is in de praktijk niet haalbaar bij zieke mensen en zelfs niet bij gezonde mensen. Gelukkig bestaat er een drinkvoeding met EPA speciaal voor mensen met kanker. Het is een drinkvoeding die speciaal is ontwikkeld om gewichtsverlies bij mensen die kanker hebben tegen te gaan. De ervaringen van mensen die deze verrijkte drinkvoeding gebruiken zijn positief. Bij het merendeel van hen is het gewichtsverlies gestopt en zelfs toegenomen en is de conditie verbeterd.

Voor voedingsinterventie zijn de volgende mogelijkheden:

  • Drinkvoeding verrijkt met EPA.
  • Aanvullende/volledige drinkvoedingen.
  • Sondevoeding (met EPA).
  • Parenterale voeding als het maagdarmkanaal niet beschikbaar is.
Back To Top