Ga naar hoofdinhoud

Voor vele alvleesklierkankerpatiënten en hun dierbaren (en zeker ook voor haar medebestuursleden van Living With Hope) is Jolanda Glas uit Gouda een grote inspiratiebron.

Jolanda heeft drie kinderen, en is werkzaam als therapeut bij de GGZ Midden-Holland en haar eigen prive-praktijk (BeeldSpraak). Haar man is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker in februari 2014. Twee van haar drie kinderen hebben net als haar man een genmutatie waardoor de kans groot is dat zij alvleesklierkanker zullen ontwikkelen. De verwachting is dat dit weer 10 jaar eerder zal zijn dan bij haar man (en overigens ook zijn zus, en 20 jaar eerder dan hun opa – allebei ook overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker). Jolanda’s twee kinderen kunnen rond hun veertigste levensjaar ziek worden.

Jolanda: “Doordat wij werden geconfronteerd met de fysieke kwetsbaarheid van mijn man en kinderen, heb ik ervaren dat wij de processen, waardoor wij in eerste instantie werden overspoeld, wel degelijk kunnen beïnvloeden. Een actieve houding en inspiratie uit verschillende bronnen hebben ons geholpen om ons lot in eigen handen te nemen. Onze stem, ons perspectief en onze ervaringen hebben de inzichten en standpunten van de artsen en medische onderzoekers op bepaalde momenten verbreed.”

Samen met lotgenoten wil Jolanda dan ook graag de meningen en ervaringen van patiënten en hun dierbaren een stem geven, aan hen zelf en aan artsen en onderzoekers: “Ik ben ervan overtuigd dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een breder perspectief op genezing van kanker in het algemeen en alvleesklierkanker in het bijzonder.”

Back To Top