Skip to content

Natalie (40) is doodziek, maar haar laatste levensfase zit vol coronaregels: ‘Geen herinneringen kunnen maken, is óók lijden’.

Dat staat in De Stentor. Natalie Roffel heeft alvleesklierkanker. De diagnose kwam vorig jaar maart, kort nadat het kabinet de eerste lockdown aankondigde. Zij vertelt hoe het is om in deze coronatijd in de laatste fase van haar leven te zijn.

Dit doet zij om bewustwording bij de gemeente en overheid te creëren. Natalie vraagt zich af of de overheid wel beseft dat de lockdown zorgt voor extra lijden bij burgers zoals zij, die in de laatste fase van hun leven zijn. “Waarom geen ruimhartiger beleid als het gaat om coronamaatregelen?”

Vorm van lijden

In De Stentor staat: “De overheid mag wel wat meer rekening houden met mensen die terminaal ziek zijn, zoals zij, vindt Roffel. “Beseffen wat corona met ons doet. Het beleid is gericht op bescherming van mensen met onderliggend lijden, mensen zoals ik. Maar geen herinnering kunnen maken, is ook een vorm van lijden. Wegen al die maatregelen nog wel op tegen al het leed dat die veroorzaken, bij zo veel mensen, ook mensen die niet ziek zijn? Er is zo veel verborgen leed, het lijkt wel of ze dat niet willen zien.”

Ze is geen corona-ontkenner, benadrukt ze. “Ik erken dat het een virus is waar mensen erg ziek van kunnen worden. Maar geef ons meer verantwoordelijkheid. Afstand houden, hygiënie in acht nemen en mensen tegelijkertijd zelf laten beslissen of en wanneer ze ergens naar toe gaan. En als ze dat niet durven, beslissen ze ook zelf om thuis te blijven. Als ik het virus krijg door alles wat ik nog heb kunnen doen, dan is dat mijn eigen keuze. Dood ga ik toch, hoe cru dat ook klinkt. Ik kan aan het einde van mijn leven wel zeggen: ik ben een mens dat echt heeft gelééfd.”

Foto gemaakt door Freddy Schinkel.

 

Dank aan Natalie

Living With Hope ontving het intens verdrietige bericht, dat Natalie Roffel op 6 juni 2021 is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Haar naasten vroegen ons dit bericht met jullie te delen.
Wij zijn Natalie dankbaar voor het fijne contact en haar inzet voor de belangen van lotgenoten. Haar ervaringen op de besloten Facebookgroep en onder meer haar verhaal in De Stentor gaven lotgenoten steun.
Wij wensen Natalies naasten, familie en vrienden sterkte toe bij het verwerken van hun enorme verdriet. Ze was veel en veel te jong.

Back To Top