Skip to content

Ongewenst gewichtsverlies is een algemeen en bekend verschijnsel bij kanker. Maar ook specifiek bij alvleesklierkanker en na een Whipple operatie, de meest gebruikte vorm van chirurgie na alvleesklierkanker. Gewichtsverlies wordt veroorzaakt door de behandeling of door de kanker zelf.

Wanneer is gewichtsverlies alarmerend?

Onderzoekers hebben regels opgesteld voor wanneer gewichtsverlies alarmerend is. Als het gewichtsverlies binnen een maand meer dan 5% van het totale lichaamsgewicht bedraagt en binnen 6 maanden meer dan 10% is er een probleem. Bij een gemiddeld normaal gewicht voor volwassen vrouwen en mannen van ongeveer 65 en 70 kg, kan dit praktisch worden vertaald in een verlies van gewicht van meer dan 3 kg in een maand en/of 6 kg binnen zes maanden. Het gaat dan om mensen die niet aan het diëten zijn. Bij gezonde mensen is er vooral sprake van verlies van vetmassa. Gewichtsverlies veroorzaakt door kanker bestaat uit verlies van gelijke delen vetmassa en spiermassa. 1 kg gewichtsverlies betekent bij mensen met kanker al een verlies van 0,5 kg spieren. Mensen met overgewicht hebben namelijk wel meer vetweefsel maar niet meer spierweefsel dan slanke mensen.

Gewichtsverlies en kanker

Gewichtsverlies door de kanker (kankercachexie) zelf kan meer oorzaken hebben. Bij mensen met kanker waarbij de tumor is uitgezaaid komt het kankercachexie syndroom in een wisselende frequentie en hevigheid voor. Het lichaam kan meer verbranden, of breekt spierweefsel af, terwijl er bovendien een verminderde eetlust is. Dat komt doordat er in de alvleeskliertumor soms stoffen worden gemaakt die worden vrijgelaten in het bloed. Het gaat om stoffen die het lichaam een signaal geven dat er meer vetten verbrand moeten worden, terwijl dat niet nodig is. Deze stoffen remmen tevens de eetlust. Je krijgt een dunner lichaam, kleinere spieren en moeheid.

Gewichtsverlies heeft een belangrijke impact op de kwaliteit van leven. Ook iemand met een relatief hoog lichaamsgewicht kan daardoor in een slechte voedingstoestand verkeren.

Doorverwijzen

Uiteraard dient de alvleeskliertumor te worden aangepakt om het ongewenst gewichtsverlies tegen te gaan. Daarvoor zijn verschillende behandelmogelijkheden waarover je meer leest op onze website. Daarnaast kun je de specialist raadplegen die je mogelijk zal verwijzen naar een diëtist of voedingsdeskundige. Overwegingen voor het nemen van voedingsmaatregelen kunnen van medische of sociale aard zijn of zijn gestoeld op de wens van de betrokkene. Ondervoeding leidt tot vertraging van het genezingsproces. Dat komt door het optreden van complicaties, zoals infecties of door een vermindering van het algeheel functioneren (door afname van de spierkracht, vermoeidheid, apathie en depressie). Een afname van het welbevinden of langere ziekenhuisopnames en hogere sterfte kunnen het gevolg zijn.

Back To Top