Skip to content
Goedaardig gezwel: de gevormde cellen dringen omliggend weefsel niet binnen.

Wat zijn neuro-endocriene tumoren (NET)?

Neuro-endocriene tumoren (NET graad 1 en 2) zijn kwaadaardige tumoren die in verschillende organen kunnen voorkomen, waaronder in de maag, darmen, alvleesklier en longen. Als door de tumor hormonen worden geproduceerd, gaat het om functionele tumoren. Hierdoor kunnen specifieke klachten ontstaan.

Net als andere tumoren, kunnen neuro-endocriene tumoren ook uitzaaien naar andere organen in het lichaam. Uitzaaiingen van neuro-endocriene tumoren ontstaan vaak eerst in de lever. Omdat neuro-endocriene tumoren over het algemeen langzamer groeien dan reguliere tumoren, kunnen uitzaaiingen soms nog worden behandeld.

Kwaadaardig gezwel: de gevormde cellen dringen omliggend weefsel wel binnen.

Wat zijn neuro-endocriene carcinomen (NEC)?

Neuro-endocriene carcinomen (NEC graad 3) ontstaan vanuit neuro-endocriene cellen. Deze cellen zitten verspreid door het hele lichaam. Door een ongeremde groei van neuro-endocriene cellen, kan een neuro-endocrien carcinoom ontstaan. Omdat neuro-endocriene cellen overal in het lichaam voorkomen, kan een NEC ook overal in het lichaam ontstaan. Het merendeel van de NEC ontstaat echter in de longen.

Wanneer spreekt men van een kwaadaardige tumor?

Een tumor is kwaadaardig wanneer de cellen van de tumor door de omliggende weefsels heen groeien en dit weefsel wegdrukt of vernietigt. We noemen zo’n tumor kwaadaardig of ‘maligne’. De cellen kunnen loslaten van de tumor en uitzaaien naar andere organen.

Bij een kwaadaardige tumor gaat het dus over kanker.

Back To Top