skip to Main Content

Kanker en de dreiging daarvan hoort door een erfelijke belasting bij het leven van ons gezin en de familie van mijn man Aad. Aad is door zijn erfelijke belasting in 2014 overleden aan alvleesklierkanker. Sinds wij geconfronteerd werden met de fysieke kwetsbaarheid van Aad en die van onze drie kinderen heb ik ervaren dat wij met inspiratie, in de meest brede zin van het woord, en een actieve houding, de processen waarin wij belanden konden ombuigen tot ons eigen proces. Met humor, een scherpe analytische blik, bijzonder veel doorzettingsvermogen en een blijvende betrokkenheid voor iedereen om hem heen kon Aad zijn leven tot vrijwel het einde zo ten volle blijven leven.

Aad zijn vader is 27 jaar voor hem overleden aan alvleesklierkanker en zijn zus is op dezelfde leeftijd als Aad, drie jaar voor hem overleden. Ondanks de vele jaren die er tussen het ontstaan van de alvleesklierkanker bij mijn schoonvader en die van zijn kinderen zat was de overlevingskans voor hen niet toegenomen. Voor de generaties na hen geldt dat zij weer 10 jaar jonger alvleesklierkanker kunnen krijgen.

Het leven zonder Aad en de processen waarin de kinderen en ik daardoor belanden, geven we vorm op de wijze zoals we dat ook deden met Aad, tijdens zijn ziekteproces, maar ook daarvoor. Het platform is daarbij voor mij belangrijk en inspirerend. Onmacht en zorg kan ik door een actieve houding omzetten in hoop. Het is mooi en bijzonder om met zoveel bevlogen en betrokken artsen, collega’s van het platform en andere stakeholders samen te werken. Onze krachten te bundelen om al onze gestelde doelen ten bate van patiënten met alvleesklierkanker te realiseren. Gezien alle ontwikkelingen die er gaande zijn, ben ik er van overtuigd dat er in de komende jaren voor patiënten met alvleesklierkanker veel meer kan veranderen dan wij in onze familie en ons gezin tot nu toe hebben meegemaakt. Living With Hope kan daar gelukkig een steentje aan bijdragen.

Back To Top