Ga naar hoofdinhoud
Verpleegkundig specialist

Chulja Pek is werkzaam in het Erasmus MC te Rotterdam en werkt als verpleegkundig specialist binnen het multidisciplinaire team voor de behandeling van alvleesklierkanker. Zij coördineert de zorg en behandeling rondom de operatie, in nauwe samenwerking met de maag-darm-leverarts, de radioloog, de interventieradioloog en de chirurg. Chulja is betrokken bij onderzoek op het gebied van drainage van de galwegen, met het doel de zorg op dit vlak te verbeteren. Ook zit zij in het bestuur van zowel nationale als internationale werkgroepen om de zorg en behandeling van alvleesklierkanker te optimaliseren.

Stel je vraag aan Chulja Pek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veel gestelde vragen

Vraag: “Bij mijn vader (nu 72 jaar) werd 3 geleden een kwaadaardige tumor in een cyste in de kop van de alvleesklier ontdekt. Hij heeft een Whipple-operatie ondergaan, die technisch goed is verlopen. Na de operatie heeft hij regelmatig koortsaanvallen, die zo hoog pieken, dat er antibiotica wordt gegeven om de koorts te verlagen. Een oorzaak wordt niet gevonden. Huisarts en internist weten niet waar de koorts vandaan komt. Er is een botscan gemaakt en wederom bloed afgenomen: de uitslagen zijn goed. Tussen de koortsen door gaat het eigenlijk wel redelijk, maar hij is veel moe en slaapt veel. Hij kreeg na de operatie een recept voor een maagzuurremmer mee. Mijn vraag is: is er meer bekend over koortsaanvallen na zo’n operatie, is er een oorzaak voor en is er een ‘oplossing’ voor? Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden: alvast mijn hartelijke dank.”

Antwoord: “Koorts aanvallen na een Whipple operatie worden meestal veroorzaakt door een belemmerde gal afvloed in de galwegen. Antibiotica is een goede oplossing indien de koorts acuut is en om tijdelijk de koorts te onder drukken, een aanpak voor het probleem is dit echter niet. Uit uw mail begrijp ik dat de huisarts en de internist zich met dit probleem bezighouden. Is er een mogelijkheid om de chirurg die de operatie gedaan heeft te consulteren? In mijn praktijk worden dit soort problemen door de chirurg geanalyseerd en behandeld.”

Vraag: “En hoe zijn de levensverwachtingen dan?”

Antwoord: “Als de tumor van de alvleesklier bij een operatie verwijdert kan worden dan bestaat de mogelijkheid dat alles hiermee verholpen is. Belangrijk is wat de uitslag is van het weefsel wat tijdens de operatie eruit gehaald is (PA uitslag). Deze uitslag bepaald of er risico’s zijn dat de tumor terugkomt en of er aanvullende behandelingen geadviseerd worden. Naar aanleiding hiervan kan er een uitspraak gedaan worden over de levensverwachting.”

Vraag: “Bij Mijn schoonmoeder heeft een tumor in de alvleesklier, vandaag en morgen zijn er onderzoeken, om te kijken of er uitzaaiingen zijn. Maandag krijgt ze daar de uitslag van. Het valt ons op dat ze zich de ene dag zieker voelt en geler ziet. Kan dit komen door bepaald voedsel? Ze voelde zich bijvoorbeeld ziek na het eten van vis.”

Antwoord: “en tumor in de alvleesklier (kop van de alvleesklier) veroorzaakt vaak geelzucht doordat de galwegen dichtgedrukt worden en de afvloed van het product gal, wat continue in de lever wordt gemaakt, belemmerd wordt. Deze geelzucht veroorzaakt door verstopping van de galwegen zorgt ervoor dat uw schoonmoeder zich ziek voelt. Voedsel is dus niet de oorzaak maar kan hierdoor wel minder goed verdragen worden. Bij iedereen is het product wat niet goed verdragen wordt weer anders.

De enige oplossing om de verstopping van de galwegen op te lossen is een drainage van de galwegen zodat de gal weer goed kan aflopen of een operatie. Dus afhankelijk van de uitslag komende maandag zal er behandelplan worden voorgelegd. Tot die tijd kan zij het beste voedsel waar zij misselijk van wordt vermijden, kleine porties tegelijk eten en vaker dan 3x per dag een maaltijd.”

Antwoord: “Ja dat mag.”

Antwoord: “Ja, als u een vraag stelt, zal uw naam nooit op de website of anderzijds gepubliceerd worden, tenzij u daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Uw vraag en het antwoord van Dr. Bonsing worden anoniem op de website geplaatst. U kunt zelfs aangegeven dat uw vraag helemaal niet gepubliceerd mag worden. In ieder geval wordt uw vraag in een e-mail aan u beantwoord.”

Back To Top