skip to Main Content

Doel van de studie

De ANTILOPE-studie onderzoekt of een nieuwe (chirurgische) behandeling, als aanvulling op de standaardbehandeling met chemotherapie, effectief is bij alvleesklierkanker die te uitgebreid is voor een standaardoperatie.
De nieuwe behandeling ‘irreversibele elektroporatie’ met het Nanoknife® systeem maakt gebruik van kortdurende, sterke stroomstootjes. Hierdoor worden tumorcellen lokaal vernietigd. Onderzocht wordt hoeveel stroomstootjes met verschillende stroomsterktes effectief zijn bij het bestrijden van de ziekte.

Voor wie?

Aan deze studie kunnen deelnemen patiënten met alvleesklierkanker die te uitgebreid is voor een standaardoperatie of bij wie de kanker is teruggekomen na een eerdere operatie. Van belang is dat patiënten een stabiele ziekte hebben na voorbehandeling met chemotherapie en dat zij een voldoende algemene lichamelijke conditie hebben.

Wat houdt de behandeling in?

Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in twee groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens het onderzoek niet in welke groep ze terechtkomen.
Bij deelnemende patiënten worden 2 tot 6 naalden (elektrodes) door de huid in de alvleesklier geplaatst. Tussen de naalden worden korte stroomstootjes gegeven. De ene groep krijgt een ander protocol (hoeveelheid stroomstootjes met verschillende stroomsterktes) dan de andere groep.

Meer informatie

Wil je meer weten over deze studie? Stel dan je vragen aan je behandelend arts. Of kijk voor aanvullende informatie op de website van Kankernl.

Back To Top