skip to Main Content

Doel van de studie

In de PANFIRE-3 studie wordt gekeken of een nieuwe combinatie van therapieën veilig en effectief is voor de behandeling van beperkt uitgezaaide alvleesklierkanker. Deze combinatie van behandelingen bestaat uit immuuntherapie en toediening van elektrische stroomstoten (NanoKnife) in de tumor.

Voor wie?

Aan deze studie kunnen patiënten meedoen met beperkt uitgezaaide alvleesklierkanker. Dit wordt bepaald aan de hand van een CT-scan. Patiënten worden voorbehandeld met chemotherapie en van belang is dat zij in voldoende lichamelijke conditie verkeren.

Wat houdt de behandeling in?

Na de voorbehandeling met chemotherapie wordt geloot tussen twee behandelingen.
A) Behandeling met alleen immuuntherapie, of
B) Een combinatietherapie van elektrische stroomstoten (NanoKnife) met immuuntherapie.

De combinatie van chemotherapie met immuuntherapie zorgt ervoor dat het eigen immuunsysteem wordt geactiveerd waardoor de tumorcellen kunnen worden gedood. Bij patiënten uit groep B wordt er voorafgaand aan de immuuntherapie de NanoKnife behandeling uitgevoerd. Tijdens de NanoKnife behandeling worden er enkele naalden door de huid heen in de tumor geplaatst. Door de naalden loopt een elektrische stroom die de tumorcellen kapot maakt en het effect van de immuuntherapie potentieel versterkt.

Meer informatie

Wil je meer weten over deze studie? Stel dan je vragen aan je behandelend arts. Kijk voor aanvullende informatie op de website van de DPCG (via ‘meer informatie’) of stuur een e-mail naar de onderzoeker: Floor Timmer.

Back To Top