skip to Main Content

Doel van de studie

De SPHINX-studie onderzoekt of een sneetje in de sluitspier van de galwegen, voorafgaand aan plaatsing van een stent, het risico op een alvleesklierontsteking vermindert.

Voor wie?

Patiënten met een afsluiting in de galwegen krijgen een stent (metalen buisje) om de galwegen weer open te krijgen. Door het plaatsen van de stent kan een alvleesklierontsteking ontstaan. Patiënten kunnen meedoen aan deze studie als er een afsluiting in de galwegen is door een kwaadaardige tumor en als zij geen stollingsstoornis hebben.

Wat houdt de behandeling in?

Patiënten die aan het onderzoek deelnemen, worden door loting verdeeld in twee groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens de studie niet in welke groep ze terechtkomen.

  • Groep 1: voorafgaand aan het plaatsen van de stent wordt bij patiënten in groep 1 de sluitspier van de galwegen doorgesneden.
  • Groep 2: bij patiënten in groep 2 wordt de sluitspier van de galwegen niet doorgesneden voorafgaand aan plaatsing van de stent.

Meer informatie

Wil je meer weten over deze studie? Stel dan je vragen aan je behandelend arts. Of kijk voor aanvullende informatie op de website van de DPCG.

Back To Top