Skip to content

Vandaag, 17 november 2022, is het Wereld Alvleesklierkankerdag. Een moment om stil te staan bij deze ziekte en de impact ervan op patiënten en naasten. Die aandacht is hard nodig, want deze vorm van kanker is nog steeds relatief onbekend. Om mensen met alvleesklierkanker te steunen, is de Deltaplan Alvleesklierkanker-app ontwikkeld. Deze app is vanaf vandaag gratis beschikbaar.

Deltaplan Alvleesklierkanker-app

De app is een betrouwbare bron van informatie voor álle mensen met alvleesklierkanker na de diagnose en tijdens de behandeling. In de app staan antwoorden op veel gestelde vragen. Daarnaast biedt de app een overzicht van vragen die patiënten aan hun arts kunnen stellen tijdens elke fase van de behandeling.

In de app is het volgende te vinden:

  • een antwoord op veel gestelde vragen over alvleesklierkanker.
  • een overzicht van vragen die patiënten aan hun arts kunnen stellen tijdens elke fase van de behandeling.
  • een up-to-date overzicht van klinische studies waaraan je mogelijk kunt deelnemen.
  • een link om bij te dragen aan meer wetenschappelijk onderzoek.
  • een link naar de keuzehulp bij uitgezaaide alvleesklierkanker.

De app is gratis te downloaden via de App Store en Google Play.

Keuzehulp bij uitgezaaide alvleesklierkanker

Bij meer dan de helft van de mensen met alvleesklierkanker is de ziekte op het moment van de diagnose al uitgezaaid en is genezing niet meer mogelijk. Speciaal voor deze groep is de Deltaplan Alvleesklierkanker keuzehulp ontwikkeld. De keuzehulp wordt gelinkt aan de Deltaplan Alvleesklierkanker-app.

Met de keuzehulp kunnen patiënten thuis alle voor- en nadelen van een behandeling rustig doornemen. De keuze om niet te laten behandelen is hierbij ook een optie. Keuzes rondom de behandeling zijn uiterst persoonlijk. Ze verschillen van persoon tot persoon. De uitkomsten van de keuzehulp vormen het startpunt voor het gesprek met de arts om samen tot de best passende aanpak te komen.

De Alvleesklierkanker keuzehulp wordt de komende tijd geïmplementeerd in de gespecialiseerde ziekenhuizen die zijn verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG). Patiënten krijgen via hun arts een inlogcode, waarmee ze toegang hebben tot de vragenlijst.

Over het Deltaplan Alvleesklierkanker

Het Deltaplan Alvleesklierkanker is een landelijk samenwerkingsverband tussen de 15 expertisecentra (DPCG), het patiëntenplatform Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting. Met verenigde krachten werken de partijen aan één doel: een betere toekomst voor alvleesklierkankerpatiënten. Het Deltaplan Alvleesklierkanker is in november 2019 gestart met drie belangrijke pijlers: wetenschappelijk onderzoek naar alvleesklierkanker versnellen, de handen ineenslaan om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken én te werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten.

Back To Top