Ga naar hoofdinhoud

Diabetes Mellitus (suikerziekte) kan ontstaan als gevolg van alvleesklierkanker. Als gevolg van de minder goed functionerende alvleesklier en een tekort aan insuline kan een vorm van diabetes optreden. Wanneer dat gebeurt, is het belangrijk je arts en/of diëtist in te schakelen en een persoonlijk voedingsadvies te vragen. Eventueel adviseert je arts of internist medicijnen om jouw bloedsuikergehalte te reguleren.

Wat is diabetes?

De alvleesklier is een zeer belangrijk orgaan voor het regelen van de glucose in het lichaam. De alvleesklier maakt namelijk enzymen en hormonen. Een zeer belangrijk hormoon is insuline. Bij diabetes maakt het lichaam geen of onvoldoende insuline aan. Door insuline kan het lichaam suiker efficiënt gebruiken. Insuline zorgt er namelijk voor dat glucose in de cellen kan komen en kan worden omgezet in energie. Bij mensen met diabetes is er niet genoeg insuline. Het glucose blijft dan in het bloed waardoor er een hoge concentratie glucose in het bloed ontstaat. Te veel suiker in het bloed is niet goed voor het lichaam en kan op termijn leiden tot problemen zoals hoge bloeddruk, blindheid, nierproblemen en problemen met de hersenen.

Er zijn verschillende typen

Er zijn meer typen diabetes. De meest voorkomende zijn diabetes type 1 en type 2. Bij mensen met diabetes type 1 is het lichaam zelf niet meer in staat om insuline aan te maken. Bij mensen met type 2 is het meer een combinatie. De alvleesklier maakt te weinig insuline aan of de insuline kan zijn werk niet meer goed doen in het lichaam. Type 2 komt met name voor bij ouderen en bij mensen met overgewicht, onder wie ook steeds vaker jonge kinderen en jongeren.
Risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes type 2 zijn: erfelijke aanleg, ernstig overgewicht, een ongunstige vetverdeling, gebrek aan lichaamsbeweging, roken en voedingsfactoren. Vooral mensen die te veel verzadigd vet en te weinig onverzadigd vet en vezels eten, lopen meer risico op diabetes type 2. De toename van het aantal mensen met diabetes type 2 wordt vooral veroorzaakt door overgewicht. Risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes type 1 zijn nog nauwelijks bekend, maar waarschijnlijk spelen virussen, milieufactoren en voeding ook een rol. Erfelijkheid speelt slechts een zeer beperkte rol bij diabetes.

Diabetes en alvleesklierkanker

Diabetes is een risicofactor en een symptoom van alvleesklierkanker. Alvleesklierkanker komt 2 keer vaker voor bij mensen die al diabetes hebben. Het is echter onbekend of de diabetes een bijdrage levert aan het krijgen van kanker wanneer de diabetes nog korter dan 5 jaar duurt.

Wetenschappers hebben aangetoond, dat diabetes bij mensen boven de 50, of een plotselinge verandering in bloedsuiker bij mensen die al diabetes hebben, een teken kan zijn van alvleesklierkanker.

Back To Top