Skip to content

Bestraling is bij alvleesklierkanker meestal een palliatieve behandeling die kan worden toegepast als een tumor pijn of bloedverlies veroorzaakt. De bestraling is dan gericht op pijnbestrijding of op het stoppen van eventueel bloedverlies. Bestraling is ook een mogelijkheid om klachten als gevolg van uitzaaiingen te behandelen, zoals pijn door uitzaaiingen in de botten.

Bestraling is een plaatselijke behandeling met als doel de kankercellen te vernietigen, terwijl de gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard blijven. Kankercellen verdragen straling slechter dan gezonde cellen en herstellen zich er minder goed van. Gezonde cellen herstellen zich over het algemeen beter.

Werking

Bestraling kan afkomstig zijn van een machine buiten het lichaam (externe bestraling), of het kan worden geplaatst in je lichaam de buurt van jouw kanker (brachytherapie). Radiotherapie kan ook worden gebruikt tijdens een operatie (intra-operatieve bestraling). De straling komt uit een bestralingstoestel (lineaire versneller). Het te behandelen gebied wordt van buitenaf ­ door de huid heen  bestraald.

De radiotherapeut of radiotherapeutisch laborant zorgt ervoor dat de stralenbundel nauwkeurig wordt gericht en dat het omliggende, gezonde weefsel zo veel mogelijk buiten het te bestralen gebied blijft. Over het algemeen bestaan bestralingsbehandelingen bij alvleesklierkanker uit een of enkele kortdurende bestralingen. Daarvoor is geen opname in het ziekenhuis nodig.

Bijwerkingen

Bestraling beschadigt niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen in het bestraalde gebied. Daardoor kun je met een aantal bijwerkingen te maken krijgen. Over het algemeen hebben patiënten tijdens de bestralingsperiode ook last van vermoeidheid. De meeste klachten verdwijnen meestal enkele weken na afloop van de behandeling. Sommige mensen merken echter nog lang na hun behandeling dat zij eerder vermoeid zijn dan vóór hun ziekte. Op de bestralingsafdeling krijg je gerichte adviezen om zo min mogelijk last te hebben van de bijwerkingen.

Chemoradiatie

Chemoradiatie is de gelijktijdige toediening van chemotherapie en radiotherapie. Chemotherapie versterkt de werking van de bestraling. De combinatiebehandeling is ingewikkeld en meer belastend dan bestraling alleen. Er wordt onderzoek gedaan naar de invloed van chemoradiatie voorafgaand aan een alvleesklieroperatie op de prognose.

Back To Top