Skip to content

Het doel van een operatie is vaak om de patiënt te genezen (‘curatief’). Als de chirurg tijdens de operatie tot de conclusie komt dat de curatieve ingreep toch niet mogelijk is, krijgt iemand meestal een palliatieve operatie om de pijn te verlichten of om belemmering van de voedsel- en/of galstroom te voorkomen.

Jouw specialist of arts zal je adviseren om een dergelijke operatie te laten verrichten in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in alvleesklieroperaties.

Soorten operaties

Er zijn verschillende soorten curatieve operaties voor alvleesklierkanker. Met elk van deze operaties wordt een deel van de alvleesklier verwijderd, soms ook de omliggende weefsels, met als doel de tumor te kunnen verwijderen. De meest voorkomende operaties zijn:

Jouw behandelend arts zal met je bespreken voor welke operatie je in aanmerking komt. De arts zal ook de voor- en nadelen van de operatie met je bespreken zodat je een afgewogen beslissing kunt nemen. Als de tumor met een operatie kan worden weggehaald, krijg je het advies om na de operatie een behandeling met chemotherapie te doen.

Wanneer kom ik voor een operatie in aanmerking?

Dit is afhankelijk van het stadium van de tumor (zie verschillende fases van alvleesklierkanker). Omdat de tumor vaak pas laat wordt ontdekt, is een operatie slechts bij 15 tot 20% van de patiënten mogelijk. Als de tumor niet kan worden verwijderd, wordt er soms toch een operatie uitgevoerd om de afsluiting van de galwegen en/of de twaalfvingerige darm op te heffen. Mits jouw conditie het toelaat, is een hoge leeftijd overigens geen bezwaar om te worden geopereerd.

Om voor een operatie in aanmerking te komen moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Geen uitzaaiingen elders in het lichaam, bijvoorbeeld de lever.
  • De tumor mag niet teveel zijn ingegroeid zijn in belangrijke bloedvaten welke vlak langs/onder de alvleesklier lopen.
  • Jouw algemene conditie moet een ingreep onder narcose toelaten.

Video alvleesklierkanker en operatie

Video alvleesklierkanker zonder uitzaaiingen, die niet kan worden verwijderd met operatie

Back To Top