Veel mensen, in alle mogelijke leeftijdsgroepen, hebben maag- of andere buikklachten of problemen met de spijsvertering. Soms zijn het duidelijke klachten die zich met enige regelmaat voordoen. In andere gevallen zijn de klachten wat vager.
Voor sommige mensen is het normaal om elke dag naar de wc te gaan. Andere mensen hoeven maar drie keer per week. Wanneer er veranderingen zijn in het ontlastingspatroon (de hoeveelheid, pijn of andere klachten), is het belangrijk dat je de huisarts, zorgverlener of behandelend specialist raadpleegt. Belangrijke klachten bij een verstoorde stoelgang zijn constipatie (verstopping en soms ook obstipatie genoemd) en diarree.
Constipatie
De ontlasting is bij constipatie vaak een stuk harder. De klachten zijn vaak pijn en in sommige gevallen is er door de kanker of uitzaaiingen een blokkering van de darmen ontstaan. Ook kan er een verstopping bij kanker ontstaan door bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen. Het is een gebruikelijke bijwerking van sommige sterke pijnstillers, zoals morfine. Deze middelen verlagen de beweging van de darmen, waardoor de ontlasting harder wordt. Hoe langer de ontlasting in de darmen blijft, hoe meer water eraan wordt onttrokken. Verder is het mogelijk dat je te weinig drinkt of eet. Ook de alvleeskliertumor zelf kan klachten van constipatie geven, maar ook geringe lichaamsbeweging en bedlegerigheid, algemene zwakte, angst, stress en depressie kunnen bij alvleesklierkanker leiden tot een verstopping.
Blijf niet thuiszitten met dit probleem. Raadpleeg je huisarts of specialist. Jouw specialist zal je mogelijk middelen voorschrijven om de ontlasting weer zachter te maken wanneer je bijvoorbeeld wordt behandeld met ‘morfine-achtige’ middelen. De behandeling kan uiteraard ook gericht zijn op een van de andere oorzaken voor het verstoorde ontlastingspatroon.
Overige afwijkingen aan de ontlasting
De normale kleur van ontlasting is bruin. Deze kleur wordt verkregen door het afvalproduct bilirubine, bestanddeel van gal (zie geelzucht). Door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, ontstaat er een vettige, plakkerige ontlasting, grijswit van kleur, ook wel ‘stopverfontlasting’ genoemd. De galkleurstof bilirubine kan dan niet vanuit de lever in de darm komen.
Diarree
Diarree is een teken van het lichaam dat er iets aan de hand is. Diarree kan ook een gevolg zijn van alvleesklierkanker. Bepaalde tumoren hebben door het aanmaken van bepaalde stoffen invloed op de stofwisseling. Maar diarree kan ook een bijwerking zijn van de geneesmiddelen die worden gegeven of van bepaalde behandelingen zoals chemo. Tijdens een chemokuur kan soms de eetlust verdwijnen. Bij de diarree gaat dan veel vocht en soms ook energie verloren. Daar komt bij dat door kanker de stofwisseling versnelt, waardoor het lichaam meer energie verbruikt.
Vaker dan 3 keer per dag
Diarree vaker dan 3 keer per dag kan ontstaan door:
- Door medicijngebruik.
- Als gevolg van de tumor.
- Als gevolg van bestraling op het buikgebied.
- Na verwijdering van een deel van de darm, maag of alvleesklier.
- Door besmet voedsel of door infectie van het maagdarmkanaal.
Raadpleeg bij diarree altijd jouw specialist.