Skip to content

Tijdens je behandeling of erna zijn er misschien situaties waarin je hulp nodig hebt. Alvleesklierkanker en de behandeling brengen vaak lichamelijke en psychische klachten met zich mee. Als je behoefte hebt aan ondersteuning of begeleiding kun je hulp vragen.

Omgaan met voeding

Bij het eten of drinken kun je problemen ervaren. Dat komt mogelijk omdat je de voeding minder goed kunt verteren. Maar je kunt ook last hebben van verminderde eetlust. Klachten met voeding komen vaak voor bij mensen met alvleesklierkanker. Daarom vind je op deze website uitgebreid informatie over omgaan met voeding bij alvleesklierkanker.

Hulp van thuiszorg of mantelzorg

Als het te zwaar voor je is om de dagelijkse dingen te doen, vraag dan om hulp. Via thuiszorg kun je bijvoorbeeld hulp krijgen bij het huishouden. Je kunt ook hulp vragen bij je persoonlijke verzorging of het verzorgen van een wond. Voor thuiszorg kun je meestal terecht bij de gemeente. Bij sommige thuiszorgorganisaties zijn gespecialiseerde (oncologie)verpleegkundigen in dienst. De Rijksoverheid beschrijft hoe je hulp kunt inschakelen in de regelhulp wegwijzer naar zorg en ondersteuning.

Naast het aanvragen van thuiszorg is ook mantelzorg denkbaar in de situatie dat je zorg nodig hebt. Mantelzorg is een onbetaalde en vaak langdurige zorg die kan worden ingevuld door familie of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten, hulp met de boodschappen, vervoer naar afspraken in het ziekenhuis, maar ook intensievere zorg is denkbaar. Soms verrichten mantelzorgers ook verpleegkundige handelingen, zoals het geven van dagelijkse insuline-injectie of het toedienen van andere medicijnen.
Gemeenten ondersteunen mantelzorgers bijvoorbeeld met (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of professional en er bestaan verschillende vergoedingen voor mantelzorgers. Informeer hiernaar bij je eigen gemeente.

Bewegen

Veel mensen hebben na hun behandeling klachten zoals vermoeidheid of conditieverlies. Het is van belang om te blijven bewegen, naar eigen kunnen. Bewegen kan sporten zijn. Maar ook dagelijkse activiteiten tellen mee als bewegen. Soms is het beter om niet direct na je behandeling te gaan sporten. Overleg dat met je arts.

Verschillende organisaties zijn gespecialiseerd in beweging, revalidatie of sport bij kanker.

Meer hulp of steun

Ben je op zoek naar organisaties die je hulp of steun kunnen bieden? De verwijsgids bij kanker helpt je bij het vinden van ondersteuning en begeleiding.

Back To Top