Skip to content

Magnetic Resonance Imaging

Deze onderzoeksmethode maakt gebruik van een magneetveld in combinatie met radiogolven en een computer. De techniek maakt ‘dwars­- of lengtedoorsneden’ van het lichaam zichtbaar, waardoor de alvleeskliertumor en eventuele uitzaaiingen in beeld komen. Tijdens dit onderzoek lig je in een soort koker. Sommige mensen ervaren het onderzoek daardoor als benauwend.

Voorbereiding

Er zijn MRI­-apparaten die nogal wat herrie maken. Soms kun je tijdens het onderzoek naar (jouw eigen) muziek luisteren. Ondanks de hoofdtelefoon zul je de kloppende geluiden van het MRI-apparaat toch horen. Als je geen muziek meeneemt, dan kun je gehoorbescherming krijgen om het geluid te verzachten.
In de regel ben je alleen in de onderzoeksruimte. Via de intercom blijft er contact bestaan tussen jou en de laborant, die tijdens het onderzoek in een andere ruimte is. Voor een MRI-scan van de buikorganen zijn verder geen voorbereidingen nodig. Wel krijg je voor aanvang van het onderzoek van de laborant mogelijk 300 ml vloeistof te drinken. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de organen mooi worden afgebeeld.

De duur van het onderzoek hangt af van het lichaamsdeel dat moet worden onderzocht en kan variëren van twintig minuten tot zestig minuten.

Back To Top