Skip to content

Als je met een of meer van deze symptomen bij jouw huisarts komt, zal deze je eerst lichamelijk onderzoeken. Jouw huisarts kan ook aanvullend onderzoek (laten) verrichten, bijvoorbeeld bloedonderzoek en een onderzoek van de bovenbuik. Als jouw huisarts vermoedt dat er sprake is van alvleesklierkanker zal hij je doorverwijzen naar een specialist. Meestal is dat een maagdarmleverarts, een internist of een chirurg. Deze specialist zal het lichamelijk onderzoek herhalen en aanvullend uitgebreid onderzoek laten verrichten.

De meeste ziekenhuizen hebben een dergelijke specialist in huis, dus in de regel zul je worden doorverwezen naar een ziekenhuis in de buurt. Alle ziekenhuizen met kankerpatiënten in Nederland zijn ingebed in een regionaal samenwerkingsverband.

Mocht worden vastgesteld dat je alvleesklierkanker hebt en je fit genoeg bent voor een kankerbehandeling, dan worden de resultaten van je onderzoeken in een multidisciplinair overleg (MDO) besproken. Dat komt tot een advies voor de beste behandelingsvorm: een operatie en/of chemotherapie. In het MDO zitten in de regel artsen van verschillende ziekenhuizen uit de samenwerkingsregio waartoe jouw ziekenhuis behoort, waaronder ook een in alvleesklierkanker gespecialiseerd ziekenhuis. In het MDO zitten verschillende soorten specialisten: zoals radiologen, chirurgen, medisch oncologen, gespecialiseerde internisten, radiotherapeuten en gespecialiseerde verpleegkundigen. Samen komen ze tot een voorstel voor een behandelplan en waar dat het beste plaats kan vinden.

Mocht je alvleesklierkanker hebben en in aanmerking komen voor een operatie, dan word je doorverwezen naar een van de 15 ziekenhuizen in Nederland dat dit soort operaties doet. Dat zijn (op alfabetische volgorde van provincie):

Friesland Leeuwarden Medisch Centrum Leeuwarden
Gelderland Nijmegen Radboud UMC
Groningen Groningen UMCG
Limburg Maastricht Maastricht UMC
Noord-Brabant Breda Amphia Ziekenhuis
Noord-Brabant Den Bosch Jeroen Bosch Ziekenhuis
Noord-Brabant Eindhoven Catharinaziekenhuis
Noord-Holland Amsterdam Amsterdam UMC
Noord-Holland Amsterdam OLVG (Oost en West)
Overijssel Enschede Medisch Spectrum Twente
Overijssel Zwolle Isala Klinieken
Utrecht Utrecht, Nieuwegein Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (UMC Utrecht, Sint Antonius)
Zuid-Holland Leiden Leids Universiteit Medisch Centrum
Zuid-Holland Rotterdam Erasmus Medisch Centrum
Zuid-Holland Rotterdam Maasstad Ziekenhuis

De chemo’s die je voor en/of na de operatie krijgt, zullen in dit ziekenhuis of in een ziekenhuis in je buurt plaatsvinden.

Back To Top