Ga naar hoofdinhoud

SPARROW

Als de alvleesklierkop wordt verwijderd, ontvangen patiënten alleen antibiotica tijdens de operatie in de meeste ziekenhuizen in Nederland. Deze studie onderzoekt de toegevoegde waarde van vijf dagen antibiotica na een alvleesklieroperatie met als doel het verlagen van de kans op infecties na de operatie.
Meer informatie

MEER STUDIES

Op deze webpagina staan de studies naar alvleesklierkanker. Daarnaast zijn er 'algemene' studies. Die vind je op Kanker.nl.
Meer informatie

DIPLOMA-2

Deze studie vergelijkt de uitkomsten van minimaal invasieve (robot-geassisteerde of laparoscopische) pancreatoduodenectomie (Whipple resectie) met de standaard open pancreatoduodenectomie.
Meer informatie

EXPECT-2

In deze studie wordt onderzocht wat de voorspellende waarde is van de aanwezigheid van occulte tumorcellen in peritoneaalvocht (vocht uit de buikholte) bij mensen met alvleesklierkanker.
Meer informatie

REMBRANDT

Onderzoek voor mensen met alvleesklierkanker, waarbij de kop van de alvleesklier met een operatie wordt verwijderd. Tijdens de operatie wordt er een extra verbinding gemaakt tussen de dunne darmen om misselijkheid, braken en niet goed verdragen van voedsel tegen te gaan.
Meer informatie

PANSCAN-1

Onderzoek naar een nieuwe scan voor mensen met alvleesklierkanker en galwegkanker. Onderzocht wordt of een nieuwe radioactief gemerkte stof kan helpen bij het beter zichtbaar maken van kanker van de alvleesklier en galwegen.
Meer informatie

BESTDRAIN

Onderzoek welke behandeling de beste keus is om het gal af te voeren als de endoscopische ingreep (ERCP) niet is gelukt: van binnenuit een metalen buisje plaatsen of via de huid de galweg aanprikken.
Meer informatie

MEPANC-1

Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor mensen met alvleesklierkanker met een beperkt aantal uitzaaiingen in de lever en/of longen. Het gaat hier om een behandeling met immuuntherapie in combinatie met bestraling.
Meer informatie

PREOPANC-4

Dit is een implementatieprogramma van de optimale behandeling voor patiënten met lokaal gevorderde alvleesklierkanker. In het PREOPANC-4-project worden de laatste internationale inzichten, richtlijnen en ervaringen toegepast in Nederland. Het is de verwachting dat patiënten hierdoor beter worden geselecteerd voor de juiste behandeling.
Meer informatie

FIBROPANC-1

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken hoe veilig en werkzaam eenmalig gerichte bestraling voor de Whipple operatie op een klein gebied van 4 cm van de alvleesklier ter plaatse van de nieuwe verbinding is bij patiënten met een hoog risico op alvleesklierlekkage.
Meer informatie

PACAP, PROMs en cmRCTC

Het Dutch Pancreatic Cancer Project (PACAP) verzamelt gegevens van alle patiënten met kanker in de alvleesklier of in de periampullaire regio (galweg, papil van Vater en twaalfvingerige darm) in Nederland.
Meer informatie

ENDURO

Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor kankerpatiënten met een geblokkeerde maaguitgang. Onderzocht wordt of het plaatsen van een stent als nieuwe doorgang voor eten bij een geblokkeerde maaguitgang een alternatief kan zijn voor een operatie.
Meer informatie
Back To Top