Ga naar hoofdinhoud

Hier vind je een overzicht van bij Nederlandse ziekenhuizen lopende wetenschappelijke onderzoeken naar het behandelen van alvleesklierkanker waar je als patiënt aan kan deelnemen: de ‘trials’. Deze informatie kun je gebruiken om met je arts te bespreken of je aan een trial wil en kan meedoen.
Neem de tijd om een goede afweging te maken: wat het je biedt en wat er van je wordt gevraagd staat bij de trials beschreven.

PANORAMA

Onderzoek voor mensen bij wie de gehele alvleesklier is verwijderd. Vaak ontstaat er daarna een vorm van suikerziekte. Onderzocht wordt of een kunstalvleesklier in vergelijking met de huidige behandeling van suikerziekte betere resultaten laat zien.
Meer informatie

MEER STUDIES

Op deze webpagina staan de studies naar alvleesklierkanker. Daarnaast zijn er 'algemene' studies, zoals studies naar vermoeidheid en het omgaan met de diagnose kanker. Die vind je op Kanker.nl.
Meer informatie

PERSEUS

In deze studie wordt onderzocht welke aspecten van een behandeling belangrijk zijn voor mensen met alvleesklierkanker, en hoe ze die tegen elkaar afwegen. Dit wordt onderzocht met een éénmalige vragenlijst.
Meer informatie

FLUOPANC-II

Deze studie onderzoekt het effect van het fluorescente middel SGM-101 bij mensen met alvleesklierkanker. Tijdens de operatie wordt dit middel toegediend. Dit middel bindt zich aan tumorweefsel. Hierdoor zal het tumorweefsel tijdens de operatie oplichten. Met een speciale camera is de tumor beter te zien voor de chirurg en kan de tumor nauwkeuriger worden verwijderd.
Meer informatie

FLUOPANC

Deze studie onderzoekt het effect van het fluorescente middel cRGD-ZW800-1 bij mensen met alvleesklier of galwegkanker. Tijdens de operatie wordt dit middel toegediend. Dit middel bindt zich aan tumorweefsel. Hierdoor zal het tumorweefsel tijdens de operatie oplichten. Met een speciale camera is de tumor beter te zien voor de chirurg en kan de tumor nauwkeuriger worden verwijderd.
Meer informatie

SPARROW

Als de alvleesklierkop wordt verwijderd, ontvangen patiënten alleen antibiotica tijdens de operatie in de meeste ziekenhuizen in Nederland. Deze studie onderzoekt de toegevoegde waarde van vijf dagen antibiotica na een alvleesklieroperatie met als doel het verlagen van de kans op infecties na de operatie.
Meer informatie

EXPECT-2

In deze studie wordt onderzocht wat de voorspellende waarde is van de aanwezigheid van occulte tumorcellen in peritoneaalvocht (vocht uit de buikholte) bij mensen met alvleesklierkanker.
Meer informatie

REMBRANDT

Onderzoek voor mensen met alvleesklierkanker, waarbij de kop van de alvleesklier met een operatie wordt verwijderd. Tijdens de operatie wordt er een extra verbinding gemaakt tussen de dunne darmen om misselijkheid, braken en niet goed verdragen van voedsel tegen te gaan.
Meer informatie

PANSCAN-1

Onderzoek naar een nieuwe scan voor mensen met alvleesklierkanker en galwegkanker. Onderzocht wordt of een nieuwe radioactief gemerkte stof kan helpen bij het beter zichtbaar maken van kanker van de alvleesklier en galwegen.
Meer informatie

BESTDRAIN

Onderzoek welke behandeling de beste keus is om het gal af te voeren als de endoscopische ingreep (ERCP) niet is gelukt: van binnenuit een metalen buisje plaatsen of via de huid de galweg aanprikken.
Meer informatie

MEPANC-1

Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor mensen met alvleesklierkanker met een beperkt aantal uitzaaiingen in de lever en/of longen. Het gaat hier om een behandeling met immuuntherapie in combinatie met bestraling.
Meer informatie

PREOPANC-4

Dit is een implementatieprogramma van de optimale behandeling voor patiënten met lokaal gevorderde alvleesklierkanker. In het PREOPANC-4-project worden de laatste internationale inzichten, richtlijnen en ervaringen toegepast in Nederland. Het is de verwachting dat patiënten hierdoor beter worden geselecteerd voor de juiste behandeling.
Meer informatie
Back To Top