Skip to content

Niet iedereen geneest van alvleesklierkanker. Het is een enorme schok als je te horen krijgt, dat je niet meer beter wordt.

Palliatieve zorg

Als je niet meer kunt genezen, is een behandeling meestal nog steeds zinvol. Vaak lukt het om de tumor te remmen. Als een palliatieve behandeling succesvol is, kun je nog een tijd min of meer normaal leven, zonder al te ernstige klachten. Het is aan jou of je met deze behandeling begint. Meer informatie over behandelopties vind je bij palliatieve chirurgie.

Je kunt met je (huis)arts of verpleegkundige praten en aangeven wat je belangrijk vindt. Bij palliatieve zorg is er aandacht voor jouw kwaliteit van leven en voor een goede afronding van het leven.

Laatste fase

Vroeg of laat valt het besluit om met de behandelingen te stoppen. De palliatieve zorg gaat hiermee over in terminale zorg: de zorg voor iemand die stervende is.
Wat nu belangrijk is, is dat je je zo prettig mogelijk voelt en de dingen kunt doen die je nog graag wilt doen.

Meer informatie

Op de website uitbehandeld maar niet uitgepraat vind je meer informatie voor mensen met kanker en naasten over de laatste levensfase.

Blijvende herinnering

Sommige mensen vinden het fijn om een blijvende herinnering na te laten aan hun kind(eren). Stichting Komma helpt ouders die niet meer beter kunnen worden hierbij door het geven van een Komma. Dat bestaat uit een professioneel opgenomen videoportret en drie wenskaarten met een persoonlijke boodschap.

Stichting Komma helpt je met het vertellen van je levensverhaal voor je kinderen later. Een professionele interviewer gaat met je in gesprek. Je kunt (alle) fases van je leven aan de orde laten komen terwijl een camera het vastlegt. Dit leidt tot een mooi compleet portret in beeld en geluid waarbij veel (levens)vragen die kinderen later zullen hebben worden beantwoord.

Back To Top