Skip to content

Pancreatitis is een medisch woord voor ontsteking van de pancreas (alvleesklier). De alvleesklier maakt enzymen, dat zijn stofjes die betrokken zijn bij de vertering van eiwitten en koolhydraten in eten. Deze stoffen zitten in het spijsverteringssap. Normaal gesproken worden deze enzymen pas actief wanneer de ze de darmen bereiken, maar wanneer ze eerder actief worden, kunnen ze de alvleesklier en andere organen beschadigen en als het ware opeten. Deze schade en ontsteking van de alvleesklier wordt pancreatitis genoemd. Belangrijk: 10% van de patiënten na een operatie voor verdenking op alvleesklierkanker blijkt achteraf een chronische pancreatitis te hebben.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van pancreatitis is pijn in de bovenbuik met soms uitstraling naar de rug. De pijn is vaak ernstiger vlak na het eten. Andere symptomen zijn een opgezwollen buik, misselijkheid, overgeven, koorts en een snelle hartslag. De ernst van de symptomen verschillen van persoon tot persoon en wordt ook een beetje bepaald door het type ontsteking.

Acute alvleesklierontsteking

De voornaamste oorzaken van acute pancreatitis zijn galstenen (55%), alcoholisme (25%), trauma, te veel calcium in het bloed, te veel vetten in bloed, erfelijke factoren, een ijzerstapelingsziekte en onbekende redenen. Bij acute pancreatitis raakt de alvleesklier plotseling ontstoken en herstelt hij weer binnen een korte periode. Het belangrijkste symptoom van acute pancreatitis is pijn. Een patiënt met acute pancreatitis ziet er ineens heel erg ziek uit. Acute pancreatitis wordt vaak veroorzaakt door te veel alcohol of galstenen. Een galsteen kan de uitgang van alvleesklier blokkeren, waardoor de enzymen gevangen raken in de alvleesklier en daar actief worden. Bij 15% van alle ontstekingen is de oorzaak onbekend.

Chronische alvleesklierontsteking

Chronische pancreatitis wordt vaak veroorzaakt door alcohol of een stofwisselingsziekte, erfelijke aanleg , trauma, een obstructie (blokkade) van de papil van Vater (zie de alvleesklier) als gevolg van een vernauwing of een tumor. Wanneer de pancreatitis wordt veroorzaakt door een tumor, dan moet deze worden behandeld. Wordt de tumor niet behandeld dan kan er een chronische pancreatitis ontstaan. Dit is een gevaarlijke aandoening want de alvleesklier kan dan langzaam helemaal beschadigen. De enzymen beschadigen de alvleesklier en het omliggende weefsel, waardoor littekens en pijn ontstaan. De ernst van de symptomen variëren per patiënt. De beschadiging van de alvleesklier kan leiden tot diabetes maar ook tot het niet op een goede manier kunnen verwerken van voedsel, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies. Iemand met chronische alvleesklierontsteking kan ook acute aanvallen ervaren.

Meer informatie over pancreatitis ofwel alvleesklierontsteking vind je bij de Alvleeskliervereniging Nederland (AVKV), www.alvleeskliervereniging.nl.

Back To Top