Ga naar hoofdinhoud

Een enkele keer wordt bij alvleesklierkanker een kijkoperatie (laparoscopie, ‘kijken in de buik) uitgevoerd. Dat is een ingreep onder narcose, waarbij via kleine sneetjes in de buik een kijkbuis (laparoscoop) in de buikholte wordt gebracht. Laparoscopie is chirurgisch onderzoek van de buikholte op een ‘minimaal-invasieve’ manier, ook wel minimaal-invasieve chirurgie genoemd. Minimaal invasief betekent dat het een operatie is die wordt verricht een aantal kleine sneetjes.

Met dit onderzoek kan de specialist eventuele uitzaaiingen vaststellen. De tumor in de alvleesklier kan met deze techniek meestal niet worden beoordeeld door de diepe ligging van het orgaan. Tijdens de laparoscopie kan de specialist stukjes weefsel wegnemen (biopsie) voor nader onderzoek.

Hoe gaat de chirurg te werk?

Je gaat onder narcose en dan maakt de chirurg een klein sneetje (5 mm-15 mm) in de onderste rand van de navel. Via deze toegang wordt koolzuurgas CO2 in de buikholte geblazen. Daarna worden een camera en instrumenten ingebracht en wordt de buikholte geïnspecteerd. Eventueel worden er nog meer openingen gemaakt waardoor instrumenten (zuigers, tangen, scharen, coaguleerapparatuur, naaldvoerders, etc.) heen kunnen.

Doel van het onderzoek

Een laparoscopie kan antwoord geven op de vraag of een operatie zinvol en uitvoerbaar kan zijn. De specialist kan dan makkelijker kiezen voor de juiste ingreep. Ook kunnen er tijdens deze ingreep stukjes weefsel worden weggenomen, waarmee is te zien of de tumor goed- of kwaadaardig is.

Voorbereiding

Een laparoscopie is een ingreep die gemiddeld een half uur in beslag neemt. Meestal wordt de ingreep tijdens een dagopname gedaan, zodat je dezelfde dag weer naar huis mag. Het is echter ook mogelijk dat de arts je liever een dag (en een nacht) in het ziekenhuis opneemt. Dit wordt uiteraard van tevoren met je besproken. Laparoscopie vindt onder volledige narcose plaats. Je mag dan ook vanaf middernacht voorafgaand aan de ingreep niets meer eten of drinken. Regel van te voren het vervoer naar huis, want het is verstandig niet onmiddellijk weer zelf aan het verkeer deel te nemen.

Back To Top