Ga naar hoofdinhoud

Het Expertisecentrum Palliatieve Zorg (EPZ) van het LUMC in Leiden startte het onderzoek naar ‘Waardevolle Wilsversklaringen’. Dit is een landelijk onderzoek over de kwaliteit van leven, en wensen en grenzen ten aanzien van zorg rond het levenseinde.

Wat is voor jou het belangrijkste voor je kwaliteit van leven? Denk je wel eens na over welke zorg je wel en niet (meer) zou willen rond het levenseinde? Doe dan mee aan het onderzoek.

Waar gaat het onderzoek over?

  • Wensen en grenzen als het gaat om zorg rond het levenseinde. Sommige mensen schrijven dit op in een wilsverklaring zoals een behandelverbod of euthanasieverzoek.
  • De waarden die onder de wensen en grenzen liggen: wat vindt iemand belangrijk in het leven, wat maakt het leven waardevol?
  • Hoe iemands grenzen en waarden kunnen veranderen in de loop van de tijd.

Wie kan meedoen?

Iedereen van 18 jaar of ouder die vragen wil beantwoorden over de zorg rond het eigen levenseinde.

Wat houdt deelname in?

Je vult een vragenlijst in (online of op papier). De vragen gaan over wie je bent, wat je belangrijk vindt in jouw leven, jouw gezondheid, jouw wensen als het gaat om jouw levenseinde en wat je hier eventueel over hebt opgeschreven. Het invullen duurt 10 tot 20 minuten. 

Wat gebeurt er met de resultaten?

Het EPZ gebruikt de resultaten om mensen te helpen om hun wensen, grenzen en waarden goed op te schrijven in wilsverklaringen. Dit kan helpen om later goede beslissingen te nemen, ook in onverwachte situaties. Zo krijgt de persoon de zorg die past bij wat diegene belangrijk vindt in het leven.

Hoe kan ik meedoen?

Back To Top