Skip to content

Vandaag, 16 november 2023, is het wereld alvleesklierkankerdag. Op deze dag is er wereldwijd extra aandacht voor alvleesklierkanker en voor mensen die door deze ziekte zijn geraakt. Die aandacht is hard nodig, want deze vorm van kanker is nog relatief onbekend.

Op en rondom wereld alvleesklierkankerdag zijn er verschillende activiteiten. Dit om mensen met alvleesklierkanker te steunen, en om te zorgen voor meer bekendheid over deze ziekte, zodat mensen zo vroeg mogelijk klachten of symptomen opmerken.

Magazine

Om mensen te informeren, te ondersteunen en een hart onder de riem te steken, verscheen begin deze maand een speciaal magazine over leven met alvleesklierkanker.
Het circa honderd pagina’s tellende tijdschrift is gevuld met ervaringsverhalen en interviews met bijzondere personen zoals Dirk de Wachter. In het magazine staan ook artikelen over voeding en body & mind. Daarin staan praktische tips, gezonde recepten en oefeningen om de conditie te verbeteren.

Dit magazine wordt uitgedeeld op de Lotgenotendag Alvleesklierkanker op 9 december 2023.
Het digitale magazine kun je downloaden via de website van Support Casper.

Meer kennis over de alvleesklier

Alvleesklierkanker wordt vaak pas laat ontdekt. Vooral omdat weinig mensen weten wat de symptomen zijn. Het Deltaplan Alvleesklierkanker ontwikkelde een test om die kennis te vergroten. De test ‘Alles over de Alvleesklier’ vind je op de website van het Deltaplan.

Ook de World Pancreatic Cancer Coalition geeft aandacht aan deze dag. Internationale alvleesklierkankerpatiëntenorganisaties lanceren vandaag een video over symptomen en risico’s van alvleesklierkanker.

Steun voor lotgenoten en naasten

Ook in de komende weken is er aandacht voor alvleesklierkanker en de impact ervan op patiënten en naasten. Vooral ook tijdens de Lotgenotendag Alvleesklierkanker die Living With Hope organiseert op zaterdag 9 december 2023.

Tijdens deze Lotgenotendag is er aandacht voor voeding en bewegen, palliatieve zorg (zoals omgaan met pijn en emoties), bijwerkingen en alternatieven bij chemotherapie, en ervaringen en nieuwe ontwikkelingen in chirurgie. Ook is er aandacht voor naasten: hoe ga je om met je eigen emoties terwijl je ook sterk wilt zijn voor je naaste.

Voor meer informatie over deze Lotgenotendag en om je aan te melden:

Back To Top