Ga naar hoofdinhoud

Elke kankerpatiënt komt ze tegen: ingewikkelde medische termen, soms zelfs met een Latijnse achtergrond. Hoewel artsen en verpleegkundigen deze graag in huis-tuin-en-keuken-taal voor je willen omzetten, zijn zij niet altijd direct beschikbaar. Daarom ontwikkelde kanker.nl samen met Living With Hope, artsen en verpleegkundigen een lijst met uitleg van veelvoorkomende woorden bij alvleesklierkanker.

De woordenlijst geeft uitleg over jargon bij alvleesklierkanker. Bijvoorbeeld als je het verslag van een MRI- of CT-scan thuis in je patiëntendossier leest. Deze verslagen stellen radiologen op, meestal primair bedoeld voor artsen. Maar als je zo’n verslag zelf goed wilt begrijpen, is het opzoeken van ingewikkelde termen vaak geen oplossing. Het kan leiden tot verkeerde interpretaties.
Living With Hope is dan ook verheugd dat onder coördinatie en redactie van kanker.nl een woordenboek alvleesklierkanker is gemaakt. Wij als patiëntenorganisatie hebben daar ook aan meegewerkt.

Ontwikkeling woordenboek bij alvleesklierkanker

Via een zorgvuldig proces van selecteren en voorleggen aan artsen, verpleegkundigen en Living With Hope is een lijst met veelvoorkomende woorden opgesteld en de uitleg beschreven. Het woordenboek is nu beschikbaar en zal door kanker.nl worden beheerd.

Woorden bij alvleesklierkanker opzoeken

Op de website van kanker.nl staan nu twee woordenboeken: een algemene voor alle kankersoorten en één voor alvleesklierkanker. Daar staan de woorden in alfabetische volgorde. Je zoekt het woord op dat je niet kent. Daaronder volgt de uitleg.

Back To Top