Ga naar hoofdinhoud

John Venderbosch is de man van Celly Venderbosch-Vek. Zij vertelt: “Precies twee jaar na de diagnose is John op 22 juni 2022 overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij ging op een bewonderenswaardige manier met deze ziekte om. John was altijd heel positief en heeft daarmee ook anderen geholpen ermee om te gaan.”

“In het begin was John vooral op zoek naar hoopvolle en positieve verhalen van lotgenoten”, licht Celly toe. “Die heeft hij gedeeltelijk kunnen vinden in het boek Onderweg en op de website van Living With Hope. Daarna is het vooral zijn eigen kracht geweest, wat ons uiteindelijk nog twee jaar heeft gegeven.”

Diagnose

De eerste klachten kreeg John in juni 2020. In september 2020 kreeg hij de diagnose alvleesklierkanker te horen. Gelukkig werd al snel daarna duidelijk dat een operatie mogelijk was. “We hebben er veel met elkaar over gesproken”, vertelt Celly. “Ook met familie en vrienden spraken we erover en met mensen in onze omgeving. We hielden de deur open en wilden het bespreekbaar houden. John was heel reëel over de ziekte, hij wist ook dat het misschien niet goed zou gaan. Maar toch bleef hij steeds uitgaan van het positieve.”

Operatie en herstel

Zo ook rondom de operatie. Steeds vanuit de gedachte: ‘We gaan de records breken, we gaan het wél redden.’ John kreeg eerst chemotherapie. Het lukte hem om vijf van de acht chemokuren te doorstaan. Na complicaties vond vervroegd de operatie plaats, in januari 2021. John herstelde goed van de operatie en hij wilde zo snel mogelijk weer wandelen, fietsen, leuke dingen doen en hopelijk ook weer aan het werk.
Het advies was om na de operatie uit voorzorg nog enkele kuren chemotherapie te doen. Dat heeft hij ook gedaan. “John deed alles wat kon helpen”, zegt Celly. “Hij klaagde nooit en was ook niet boos. Hij zei: ‘Ik heb ermee te dealen’, maar hij wist ook dat bij alvleesklierkanker de ziekte vaak terugkomt, en dan zei hij: ‘Als dat zo is dan dealen we daar wel weer mee.’ Aan alle onderzoeken van medici deed hij mee. ‘Het kan alleen maar helpen voor nieuwe patiënten, en zonder dat mensen vóór mij al mee hebben gedaan aan studies en onderzoeken zouden wij nu niet zover zijn dat operatie en chemo mogelijkheden bieden’, zei hij dan.”

John voelde zich goed en ondernam alweer uitdagingen zoals lange fietstochten en begon langzaam te re-integreren op het werk, tot november 2021. Toen werd er tijdens een controle iets op een scan gezien. Het was nog niet duidelijk wat precies; mogelijk een begin van terugkeer van de kanker. Later werd opnieuw een scan gemaakt en in mei 2022 werd vastgesteld dat de ziekte terug was. De overweging was toen opnieuw chemotherapie (en hopelijk nog een paar maanden tijd winnen) of niets doen. John koos voor chemotherapie. “We hebben in die tijd (uiteindelijk maar zes weken) nog hele mooie dingen kunnen doen zoals gezellige afspraakjes met familie en vrienden, dagtrips en het bezoeken van een bluesfestival. We zijn in die periode ook opnieuw getrouwd, met een groot feest en veel mensen. We hadden een mooie dag samen”, vertelt Celly. “Die laatste weken waren mooi en intens en vooral het genieten van het leven en van elkaar stond voorop.”

Kracht en positiviteit

Begin juni 2022 ging het niet goed met John en moest hij een chemokuur overslaan. Na onderzoek gaf de arts aan dat John nog maar enkele dagen had. “We kregen veel bezoek. John genoot van het bezoek, de grapjes en het samen zijn. Hij wilde geen afscheid nemen van mensen. Daardoor ging iedereen naar buiten alsof het een ‘gewoon’ bezoek was. John ging lichamelijk weliswaar achteruit, maar zijn humor, kracht en positiviteit bleef hij houden, tot op de laatste seconde. Dat is een mooie herinnering”, blikt Celly terug.
“Die laatste week was zo mooi, zo’n bijzondere tijd. John zei steeds: ‘Zolang ik nog kan genieten van bezoek, de zon en de vogels blijf ik nog even.’ Die instelling gun ik iedereen en ook zo’n mooie tijd zoals wij die nog samen hebben gehad.”

Steun

“Het was een moeilijke tijd en ik vond het bijzonder hoe John daarmee omging. Door hoe hij erin stond en hoe hij de dingen heeft gedaan, heeft hij ook anderen geholpen. Zo’n mooie manier. Dat krijg ik ook nu nog van mensen terug”, zegt Celly. “Zijn kracht en humor zijn ook nu nog een steun voor ons. ‘Geniet van de dingen die je kan, doe de dingen die je wilt nú en stel ze niet uit’ was een van zijn uitspraken. Hij heeft bij menigeen een positieve mind-set en verandering in gang gezet.”

“In de afgelopen twee jaar hebben we vooral geleefd en genoten, in plaats van bezig te zijn met de dood. We hebben toch nog twee jaar ‘cadeau’ gekregen, samen mogen zijn en we hebben samen volop genoten. Ik ben ervan overtuigd dat dat met de instelling van John en zijn manier van omgaan met de ziekte te maken heeft. Hij heeft geen energie ‘verspild’ aan boosheid en vragen als waarom ik. Hij heeft het feit geaccepteerd, ‘ik heb gewoon pech gehad’, zei hij dan. In plaats daarvan heeft hij energie gestoken in positiviteit en optimisme. John heeft alle kansen aangepakt, alle behandelingen ondergaan. We hebben de twee jaar ziekte samen kunnen doorstaan en dat vooral door de kracht van John. Ik snap dat dit niet iedereen is gegeven, zowel degene die ziek is als degene die ernaast staat. Ik hoop dat iedereen kracht en hoop kan halen uit John’s verhaal.”

Celly: “Dank voor de steun die we hebben mogen ervaren van Living With Hope en het boek Onderweg. Het was de wens van John dat er tijdens de afscheidsdienst een donatie zou worden gevraagd voor de stichting Living With Hope. Dat paste helemaal in zijn manier van leven. Ik ben trots op John en ook op de mensen die tijdens de afscheidsdienst samen het geweldige bedrag van € 1.200 hebben gegeven. Met trots heb ik dit uit naam van John gedoneerd.”

Dank voor deze donatie

Living With Hope wenst Celly veel sterkte toe bij het verwerken van haar verlies.
Dankzij deze donatie kunnen we de belangen van mensen met alvleesklierkanker beter behartigen, informatie over alvleesklierkanker verspreiden en lotgenoten en hun naasten ondersteunen.

Back To Top