Ga naar hoofdinhoud

Marcel de Groot overleed op 21 februari 2023 thuis in aanwezigheid van zijn gezin aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij is de echtgenoot van Conny en vader van Vera en Max. Marcel is vooral bekend als zaalgids bij Kasteel de Haar en als vaste figurant in Toren-C, naast ander figuratiewerk.

Conny vertelt: “Marcel was een levensgenieter en Bourgondiër pur sang. Hij hield van racefietsen en had naast een groot hart ook een enorm gevoel voor humor. Hij koos er in 1996 voor om huisman te worden, kort na de geboorte van Vera, en verliet daarmee voorgoed het vak van rij-instructeur/rijschoolhouder. Hij was een geweldig lieve, zorgzame en humoristische vader en huisman, kookte de lekkerste maaltijden, stond voor iedereen klaar en zorgde altijd en overal voor iedereen in zijn omgeving. Omdat hij thuis alles draaiende hield, kon ik me richten op mijn carrière in de farmaceutische industrie.”

Figurant en zaalgids

“Toen de kinderen ouder werden en hem thuis minder nodig hadden, ging Marcel figureren, nadat hij via een AVRO TV programma bij een castingbureau werd ingeschreven. Het figuratiewerk bleek hem op het lijf geschreven. Hij hield ervan typetjes uit te beelden en genoot van de reuring en de catering op de set. Hij heeft in veel reclames en series gefigureerd en was vaste figurant bij Toren-C, door de (humoristische) klik met de actrices/schrijfsters Maike Meijer en Margôt Ros en de regisseur Albert Jan van Rees. Naast het figuratiewerk was Marcel ook actief als vrijwilliger en zaalgids bij Kasteel de Haar. Dat werd zijn passie en tweede thuis in zijn laatste vijf levensjaren. Hij hield ervan om anderen vol enthousiasme te vertellen over dit bijzondere kasteel in Nederland, de architectuur, geschiedenis en de verhalen over de baronnen en baronessen die er hebben gewoond. Het was zijn lust en zijn leven, in aanvulling op het zorgen voor zijn gezin.”

Marcel samen met Max, Conny en Vera.

 

Diagnose alvleesklierkanker

Conny vervolgt: “In 2018 kreeg Marcel lymfeklierkanker, waarvan hij dankzij de chemotherapie in 2019 genas. Het was een zware tijd, te meer omdat hij op dat moment ook mantelzorger was voor zijn moeder. Maar hij bleef positief en toonde zijn enorme veerkracht en levenslust die hem erbovenop hebben gekregen. In november 2021 werd vervolgens bij toeval ontdekt dat Marcel alvleesklierkanker had. Na een aanvankelijk heel voorspoedige operatie met wonderbaarlijk snel herstel, kwam op 1 februari 2022 toch de afschuwelijke boodschap dat er uitzaaiingen waren. Toch bleef Marcel ook toen positief en optimistisch. Hij wilde er gewoon niet aan toegeven dat de ziekte wel eens kon gaan winnen. Er volgde een jaar tussen hoop en vrees met veel ziekenhuisbezoeken.”

Mooie momenten

“Toch heeft hij ondanks de behandelingen met zijn gezin nog heel mooie momenten en vakanties mogen beleven. De warmte en steun van eenieder om hem heen, van de zorgprofessionals en Living With Hope gaven hem de kracht om door te gaan. Marcel heeft er alles uitgehaald wat er voor hem in zat. Door zijn humor, optimisme, ontzettende kracht en wil om langer te leven en bij zijn gezin te blijven heeft hij het lang en goed kunnen volhouden. Maar halverwege februari keerde het tij en begon de ziekte te winnen. De beslissing om het leven los te laten en afscheid te nemen van zijn gezin heeft hij moedig genomen, met volledige steun van ons (Conny, Vera en Max), want ‘liefde is loslaten, als de ziekte gaat winnen’. Door wie hij was, heeft hij velen geraakt en wij zullen hem voor altijd herinneren aan zijn humor, gedrevenheid, zorgzaamheid en groot hart.”

“Marcel wilde op zijn condoleance en uitvaart in plaats van bloemen graag donaties voor Living With Hope en wij zijn blij hieraan gehoor te hebben kunnen geven”, zegt Conny tot slot.

Dank voor deze donatie

Living With Hope wenst Conny, Vera en Max, naasten, familie en vrienden van Marcel de Groot veel sterkte toe bij het verwerken van hun verdriet.
In herinnering aan Marcel schenken zijn dierbaren het mooie bedrag van € 1.629,50 aan Living With Hope. Dankzij deze donatie kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek ondersteunen en de kennis over alvleesklierkanker vergroten. Daarmee kunnen we patiënten van informatie voorzien en lotgenoten en hun naasten ondersteunen.

Back To Top