Ga naar hoofdinhoud

Wat is een lymfeklier?

Lymfeklieren zijn de zuiveringsstations van het lymfestelsel. Daarin worden ziekteverwekkers, vooral bacteriën en virussen, onschadelijk gemaakt. Op diverse plaatsen in ons lichaam komen groepen lymfeklieren voor, de ‘lymfeklierregio’s’. Deze bevinden zich onder andere in de hals, in de oksels, langs de luchtpijp, bij de longen, bij de darmen en achterin de buikholte, in de bekkenstreek en in de liezen. In de meeste gevallen komen uitzaaiingen als eerste in de lymfeklier terecht die het dichtst bij de tumor ligt. We noemen dit regionale uitzaaiingen. Lymfeklierweefsel komt, behalve in de lymfeklieren, ook voor in andere organen, zoals in de keelholte, de milt, de darmwand en het beenmerg.

Lees meer over het lymfestelsel.

Waarom zo belangrijk bij kanker?

Losgelaten kankercellen kunnen via een lymfevat in een lymfeklier terechtkomen. Als zij zich daar vervolgens gaan delen, is sprake van een uitzaaiing. Via die lymfeklier kan de tumor uitzaaien naar andere lymfeklieren en verder in het lichaam. De kanker kan zich dan verspreiden door het lichaam en schade geven aan andere organen waar de kanker ook gaat groeien.

Lymfeklierdissectie

Bij een ‘dissectie’ worden de mogelijk betrokken lymfeklieren met een operatie verwijderd. Bij de standaard ‘dissectie’ (volgens de landelijke richtlijn) worden de lymfeklieren rondom de betrokken organen zoals alvleesklier, galwegen en twaalfvingerige darm verwijderd.

Na de ingreep kan de patholoog de verwijderde lymfeklieren controleren op de aanwezigheid van kankercellen en zo de ernst van de aandoening bepalen.

Back To Top