Skip to content

Adenocarcinoom

De alvleesklier maakt enzymen aan ofwel verteringssappen. Die zijn belangrijk bij het verteren van voedsel. Als in de afvoerbuisjes van deze enzymen in de alvleesklier kanker ontstaat, is het een adenocarcinoom. De meeste mensen met alvleesklierkanker hebben een adenocarcinoom. De tumor zit meestal in de kop van de alvleesklier.

(Bron: Radboudumc)

Zie de pagina wat is alvleesklierkanker en de rest van de website voor alle informatie over deze meestvoorkomende vorm van alvleesklierkanker.

Er zijn daarnaast ook andere, meer zeldzame vormen van alvleeskliertumoren in of nabij de alvleesklier. Die worden op deze en onderliggende pagina’s behandeld.

Zeldzame soorten alvleesklierkanker

  • NET (neuro-endocriene tumor) van de alvleesklier: dit zijn zeldzame tumoren die in de zogenaamde neuro-endocriene cellen in de alvleesklier ontstaan. Deze cellen maken hormonen aan.
  • NEC (neuro-endocrien carcinoom) van de alvleesklier: ook deze, erg zeldzame, tumoren ontstaan in neuro-endocriene cellen in de alvleesklier. De ontstaanswijze is echter anders dan bij een NET en ze groeien sneller.
  • Acinaircelcarcinoom: deze tumor ontstaat in de cellen die enzymen maken zelf (dus niet in de afvoerbuisjes zoals bij adenocarcinoom).
  • Pancreaslymfoom: een lymfoom is een kwaadaardige tumor uitgaande van de lymfebanen, die onderdeel zijn van het afweersysteem. Een lymfoom kan op allerlei plekken in het lichaam ontstaan, in zeldzame gevallen ook in de alvleesklier. De behandeling is niet met een operatie. Vaak wordt chemotherapie gegeven.
  • Uitzaaiingen afkomstig van tumoren elders in het lichaam. Soms kan er een tumor in de alvleesklier ontstaan die een uitzaaiing blijkt van een andere kanker ergens in het lichaam. De behandeling zal afhangen van het soort kanker van waaruit de uitzaaiing is gekomen.

Andere tumoren in de alvleesklier

Er kunnen ook tumoren in de alvleesklier zitten die goedaardig zijn maar soms kwaadaardig kunnen worden.

  • Alvleeskliercysten komen veel voor en zijn meestal onschuldig. Cysten geven zelden klachten en vaak worden ze per toeval gevonden als er een CT- of MRI-scan wordt gemaakt om een andere reden. Soms zijn ze echter een voorstadium van kanker en moeten dan toch worden behandeld. Veelvoorkomende zijn:
    – Intraductal papillary mucinous neoplasm (IPMN): dit is een cyste die het vaakst voorkomt in de alvleesklier. Deze cysten hebben ook de grootste kans om kwaadaardig te worden. Als je IPMN hebt, krijg je meestal regelmatig een MRI-scan om te kijken hoe de cyste zich ontwikkelt.
    – Mucineus cysteadenoom: dit is een cyste die zich meestal aan het einde van de alvleesklier bevindt (de staart), maar hij maar kan ook in de kop van de alvleesklier worden aangetroffen. Deze aandoening komt alleen voor het bij vrouwen, en vooral rond 50-jarige leeftijd. Ook deze kunnen kwaadaardig worden.
  • Pseudopapillaire tumor of Hamouditumor: deze tumor komt erg weinig voor. De tumor is vaak ingekapseld waardoor hij niet in andere weefsels groeit of uitzaait. Daardoor kan de tumor met een operatie goed worden verwijderd. De pseudopapillaire tumor ontstaat meestal bij vrouwen tussen de 20 en 40 jaar.

Daarnaast kunnen er ook andere soorten kanker ontstaan in en nabij de alvleesklier.

Back To Top