Door de behandeling kun je last krijgen van misselijkheid en overgeven.
Je kunt de volgende klachten krijgen:
- kokhalzen en overgeven.
- weinig of geen eetlust.
- maagklachten, zoals een vol gevoel of pijn.
- buikpijn of -krampen, opgezette buik, rommelingen in de buik.
- dorst.
Medicijnen kunnen misselijkheid en overgeven verminderen of voorkomen. Het is belangrijk dat je de medicijnen altijd inneemt zoals je met je behandelend arts hebt besproken. Houd je aan de vaste tijden om de medicijnen in te nemen, ook als je niet misselijk bent.
Advies:
- gebruik vaker een kleine maaltijd. Probeer een lege maag te vermijden door regelmatig een kleinigheidje te eten, zoals een cracker of beschuit of een schaaltje yoghurt.
- ochtendmisselijkheid vermindert soms na het eten van een toastje of beschuit voor het opstaan. Leg in de avond bijvoorbeeld een pakje toastjes klaar naast het bed of een pakje met soepstengels en smeerkaas.
- pas de maaltijden aan, neem geen producten die de misselijkheid vergroten.
- drink veel, ten minste 1,5 liter per dag.
- door op iets te zuigen, gaan de speekselklieren werken. Dit voorkomt een droge mond en een vieze smaak in de mond. Denk aan (suikervrije) zuurtjes, ijsklontje, waterijsje, zachte stukjes fruit en dropjes.
- probeer of het drinken van koolzuurhoudende dranken helpt. Koolzuur kan helpen om overtollige lucht uit de maag op te boeren en zo een vol gevoel te verlichten. Neem de koolzuurhoudende drank niet te koud, dit kan weer maagklachten geven.
- zorg voor een rustige omgeving en frisse lucht. Drukte en nare luchtjes kunnen de misselijkheid verergeren. Maak, wanneer mogelijk, een korte wandeling buiten. Dit kan helpen om de misselijkheid te verminderen en het eten na een maaltijd te laten zaken. Blijf uit de keuken waar net eten is klaargemaakt en ventileer je woning goed.
- probeer gerechten die koud of op kamertemperatuur zijn, deze worden vaak beter verdragen. Laat warme voedingsmiddelen en dranken afkoelen tot ze lauwwarm zijn.
- neem een goede houding aan. Ga wanneer mogelijk rechtop zitten tijdens de maaltijd of probeer met het bovenste deel van het lichaam rechtop te zitten. Ga niet meteen na de maaltijd weer liggen. Blijf tot een half uur na de maaltijd rechtop zitten. De maaltijd kan zo beter zakken en dat beperkt de misselijkheid.
Het is raadzaam om contact op te nemen met je behandelend arts bij de volgende klachten:
- ernstig en aanhoudend overgeven gedurende 24 uur of langer.
- als je niet voldoende kunt drinken, minder dan 1½ liter per dag.
- als je tekenen van uitdroging vertoont; dit merk je aan een droge mond, droge huid, weinig of niet meer kunnen plassen en een donkere kleur urine.
Je kunt bij je arts vragen naar een doorverwijzing naar een diëtist.