skip to Main Content

Alette is de moeder van Emmeline en Julia, en de vrouw van Ton. Zij beschrijven haar als een verbinder, betrokken, betrouwbaar en ook avontuurlijk. Iemand met wie je fijn kon praten en die goed kon luisteren. Alette overleed op 7 september 2020 aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Familie verbinden en reizen

Alette hield van reizen en sprak vele talen. Daarom ging ze de hbo-studie toerisme doen. Ze liep stage in Italië en Spanje. Ze woonde een tijd in Zwitserland en later in Londen en trok een aantal maanden door Griekenland. Ze had nog steeds contact met vrienden uit die tijd.
Daarna studeerde ze rechten in Leiden en ging ze na haar afstuderen werken bij de rechtbank Noord-Holland. Alette was begaan met mensen en richtte zich daarom op het vreemdelingenrecht en later op het familierecht en jeugd.

In Alettes eerste huwelijk werden Julia en Emmeline geboren. Zij kijken terug op een fijne tijd met hun moeder. “Een superlieve en betrokken moeder”, zegt Julia. “We konden heel fijn praten en ze gaf ons ervaringen en verhalen mee voor later. Daar hebben we veel steun aan. Ook al is ze er nu niet meer.” “Ze was ook behulpzaam met levenslessen en ze was heel bescheiden”, vult Emmeline aan.

Later, na haar scheiding, ontmoette Alette Ton tijdens het dansen. Na een tijd gingen zij samenwonen. “Ik had al drie kinderen”, vertelt Ton. “Onze twee gezinnen werden in elkaar geschoven tot één hechte familie. Ook in die tijd was Alette de ‘verbinder’. We gingen samen met vakantie, vaak naar Italië, en we vierden ook allerlei momenten met elkaar. Zoals Alette het leven wilde vieren, elke dag.”

Diagnose alvleesklierkanker

“Ook in de zomer 2019 waren we samen op vakantie. Alette had veel last van buikpijn. Die pijn ging op enig moment over. Maar na een tijd kwam de buikpijn terug en kreeg ze ook pijn aan haar been. Toen ging het ineens heel snel: diagnose alvleesklierkanker met uitzaaiingen.” Daarbij kwamen ook lastige afwegingen, zoals wel of geen chemotherapie. Ze besloten wel chemotherapie te doen en gelukkig verdroeg Alette dit redelijk.

Alette en Ton waren nog van plan om naar Lapland te gaan. Maar dat kon niet doorgaan vanwege corona. Ton zegt: “Uiteindelijk was dat ook wel prima. Doordat allerlei dingen niet doorgingen, waren we wel veel thuis. We hebben met elkaar fijne en mooie dingen gedaan. In het begin ging het nog redelijk goed met Alette. Maar begin augustus 2020 kreeg ze veel last. Vooral de laatste dagen van haar leven waren pittig. Alette was heel moedig. Samen hebben we haar verzorgd en Alette naar haar overlijden begeleid. Alette overleed in familiekring op 7 september.”

Wens voor meer onderzoek naar alvleesklierkanker

“De herdenking was in Alette haar geest en heel mooi. We kijken daar fijn op terug”, zegt Emmeline. Julia vult aan: “Mijn moeder hield heel erg van kleuren. Ook op de uitvaart hadden we daarom kleurrijke kleding aan. Dat was mooi.”

Alette wilde geen bloemen bij haar afscheid, maar vroeg om te doneren voor meer onderzoek naar alvleesklierkanker. Ton zegt: “Mooi dat er zoveel geld is binnengekomen voor Living With Hope. We zijn trots dat dat Alette is gelukt. We willen iedereen hartelijk danken voor alle donaties.”

“Na de herdenking zijn we met z’n drieën naar Italië gegaan”, vertelt Emmeline. “Op haar verjaardag 13 oktober waren we daar ook. Dat was heel fijn, alleen met z’n drieën, vooral ook omdat we dezelfde periode samen hadden meegemaakt. Toen was er tijd om te praten en rust bij elkaar te vinden.”

Nieuwe uitdaging

Ton vertelt tot slot: “Julia en haar vriend en de vriend van mijn dochter zijn hard aan het trainen om op 28 augustus 2021 de heroïsche berg de Stelvio op te fietsen. Dat is een sponsorrit waarmee ze 21 kilometer lang de berg beklimmen. Daarmee proberen ze ook weer geld in te zamelen voor geïndividualiseerd kankeronderzoek.” “Een mooi doel om daar iets in te kunnen doen”, vult Emmeline aan.

 

Dank voor deze donatie

Living With Hope wenst Emmeline, Julia en Ton sterkte toe bij het verwerken van hun verdriet. Emmeline, Julia en Ton overhandigden een cheque met het bijzonder mooie bedrag van € 10.000 aan Hannelore Rosenkotter, namens Living With Hope. Dankzij deze erg gulle donatie kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek ondersteunen en de kennis over alvleesklierkanker vergroten.

Op de foto van links naar rechts: Alettes dochters Emmeline en Julia, haar man Ton en daarnaast Hannelore namens Living With Hope.
Op de foto van links naar rechts: Alettes dochters Emmeline en Julia, haar man Ton en daarnaast Hannelore namens Living With Hope.
Back To Top