skip to Main Content

Rina Veldhuis overleed op 2 februari 2021 aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Haar dochter Bianca Kuijper vertelt: “Mijn moeder was een nuchtere, Noord-Hollandse vrouw. Ze stond altijd heel positief in het leven. Ze gaf nooit op, ging door tot het bittere eind.”

“In september 2019 werd bij mijn moeder alvleesklierkanker geconstateerd”, vertelt Bianca. “Toen ben ik meteen naar Nederland gevlogen om met haar mee te gaan naar de uitslag van de onderzoeken. Dat was geen goed nieuws: alvleesklierkanker. Gelukkig was het wel mogelijk om te opereren.”

Erfelijke vorm alvleesklierkanker

Het bleek om een erfelijke vorm van alvleesklierkanker te gaan. De moeder en oom van Rina zijn ook overleden aan deze erfelijke vorm. Allebei rond dezelfde leeftijd. Bianca: “Mijn broer en ik zijn geadopteerd. Wij dragen dit familiaire syndroom niet, maar de broer van mijn moeder heeft ook kinderen. De informatie over erfelijkheid hebben we hen gegeven. Daarmee kunnen ze zelf afwegen of ze DNA-onderzoek laten doen. Hopelijk helpt dat en komen ze, als dat nodig is, eerder op het pad van een goede behandeling.”

Contact met lotgenoten

Via een vriend kwam Bianca in contact met Living With Hope. “Ik had gehoord over de studie naar deze erfelijke vorm van alvleesklierkanker en dat er goede resultaten werden behaald. Daarom nam ik contact op met Living With Hope”, licht zij toe. “Het was heel fijn om te praten met een lotgenoot. Je weet echt niet wat je overkomt. Het steunt ook heel erg om verhalen van anderen te horen en te lezen op de website.”

Samen zorgen

Rina kreeg chemotherapie om de tumor te laten slinken en eind maart 2020 vond de operatie plaats. “Mijn broer ging veelal mee naar de onderzoeken en chemotherapie. Voor de operatie ben ik naar Nederland gekomen om bij mijn moeder te zijn. De operatie verliep goed. Van maart tot juli was ik bij mijn moeder om haar te helpen bij haar herstel. Het was zwaar, maar ook fijn. Het was ook echt een tijd die er heel erg toe doet. Voor mij was het niet alleen maar treurig; het was ook mooi om zoveel tijd met mijn moeder door te brengen.”

Ze vervolgt: “Het herstel verliep goed. De arts gaf de verklaring ‘schoon’, wel met de opmerking dat het terug kan komen.”

Stel vragen aan je arts

“In september een jaar erna kwam er weer slecht nieuws”, zegt Bianca. “Uit de CT-scan bleek dat er uitzaaiingen waren naar de lever en buikwand. Mijn moeder kreeg nog chemotherapie, maar die sloeg niet aan.”
Rina had het gevoel dat er een fout was gemaakt. Toen heeft ze gebeld met de oncoloog. Die legde het heel goed uit.
Bianca benadrukt: “Dat kan ik iedereen aanraden, als je in zo’n fase zit, en je hebt nog vragen of frustraties, stel dan je vragen aan je arts. Het sterfproces is ook een heel heftig proces. Maar dat kun je niet goed ingaan als er dingen nog onbesproken zijn. Sowieso goed om al je vragen te stellen. Ook al hebben artsen het beste met je voor, jij kent je lijf het beste. Daarom is het belangrijk je vragen te stellen en assertief te zijn.”

Haar lichaam was zo verzwakt. In december stopte Rina met de chemotherapie en toen ging haar gezondheid snel achteruit. Rina overleed op 2 februari 2021.

Meer onderzoek naar alvleesklierkanker

“Mijn moeder was ook iemand bij wie er altijd actie moest komen. Ze wilde dat er meer onderzoek zou komen naar deze vorm van kanker. Daarom wilde ze bij haar uitvaart een inzamelingsactie voor meer onderzoek naar alvleesklierkanker”, zegt Bianca tot slot.

Dank voor deze donatie

Living With Hope wenst Bianca en Gilbert sterkte toe bij het verwerken van hun verdriet.
In herinnering aan Rina Veldhuis hebben naasten, familie en vrienden donaties gedaan. Bianca en Gilbert schenken het mooie bedrag van € 715 aan Living With Hope. Dankzij deze donatie kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek ondersteunen en de kennis over alvleesklierkanker vergroten.

Op de foto van links naar rechts: Bianca Kuijper (dochter), Gilbert Kuijper (zoon) en Rina Veldhuis.
Back To Top