Ga naar hoofdinhoud

De deelsessie chemotherapie bij pancreascarcinoom tijdens de Lotgenotendag Alvleesklierkanker op 9 december 2023 startte om 13:15 uur en werd geleid door Saskia Luelmo, oncoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Marjolein Homs, internist-oncoloog bij het Erasmus Medisch Centrum (MC).  

Saskia Luelmo en Marjolein Homs (rechts) tijdens de deelsessie chemotherapie bij alvleesklierkanker. Foto: Captured by Herman.

Pex Langenberg, bestuurslid bij Living With Hope, heette de 45 aanwezige deelnemers van deze deelsessie welkom.

Chemotherapie

Oncoloog Saskia Luelmo gaf een uitgebreide inleiding over chemotherapie. Daarbij ging ze in op de basisprincipes, de verschillende soorten chemotherapie en de mogelijke bijwerkingen.

Chemotherapie zorgt ervoor dat ‘snelle’ cellen afsterven of in de slaapstand komen, meestal zes maanden. Saskia maakte onderscheid tussen curatief behandelen (genezing nog mogelijk) en palliatief behandelen dat meer gericht is op levensverlenging en/of klachtenbestrijding.

Door middel van verschillende sheets werden de deelnemers aan deze sessie geïnformeerd over verschillende mogelijkheden. Ze benadrukte dat patiënt en arts echt samen de strategie bepalen en niet alleen de arts. Ook wees Saskia op het belang van een persoonlijk behandelplan en de rol van het behandelend team bij het begeleiden van de patiënten door het proces.

Saskia besprak verschillende soorten chemotherapieën bij pancreascarcinoom, gemcitabine en Folfirinox. Het belangrijkste doel van deze chemotherapie kankerremmer is het behoud van kwaliteit van leven. Deelnemers herkenden de verschillende lichamelijke klachten van de chemotherapieën. De deelnemers hadden veel vragen die Saskia uitvoerig behandelde.

De rol van de internist-oncoloog

Internist-oncoloog Marjolein Homs besprak vervolgens de specifieke rol van de internist-oncoloog bij chemotherapie. Ze lichtte toe hoe zij betrokken zijn bij het opstellen van behandelplannen, het monitoren van de behandeling en het omgaan met eventuele complicaties. Ook benadrukte ze het belang van een multidisciplinaire aanpak in de oncologie.

Marjolein sprak over de verschillende mediaberichten (onder andere in het Algemeen Dagblad) over de dendritische celtherapie en toepassing van viro-immunologie dat hoopvol zou zijn om alvleesklierkanker bij een deel van de patiënten te genezen. Hoopvol wellicht wel, maar er moet nog veel onderzoek op dit vlak worden verricht voordat het op grote schaal kan worden toegepast. De ontwikkelingen om alvleesklierkanker te beteugelen gaan echt heel langzaam, maar iedere kleine stap geeft hoop.

Marjolein vertelde over het nieuwe lab dat onlangs is geopend in Rotterdam. Het Erasmus ontwikkelt daar ook vaccins. Het nieuwe lab ATMP (Advanced Therapy Medical Products) werkt aan nieuwe mogelijkheden. Marjolein heeft hoge verwachtingen van de intensieve samenwerking tussen twaalf ziekenhuizen in Nederland op dit vakgebied. Er is nu veel meer informatie-uitwisseling over de verschillende behandelingen en therapietrajecten.

Vragen en antwoorden

Tijdens de presentaties kregen de deelnemers de gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen te delen. De oncologen beantwoordden vragen over specifieke behandelingen, mogelijke bijwerkingen en psychosociale aspecten van chemotherapie. Het was een interessante en vooral informatieve deelsessie voor de deelnemers.
De deelsessie werd afgesloten met een bedankje aan de sprekers en deelnemers voor hun actieve deelname.
Verslag door Huib van Santen.

Back To Top